Διαδήλωση Πακιστανών εργατών στη Θήβα

Διαδήλωση Πακιστανών εργατών στη Θήβα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διαφορετική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο κέντρο της Θήβας, με αφετηρία την πλατεία Αγίων Θεοδώρων. Μερικές εκατοντάδες Πακιστανοί εργάτες στα χωράφια της περιοχής διαδήλωσαν, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές. Η κινητοποίηση διοργανώθηκε λόγω του σοβαρού ατυχήματος, την προηγούμενη Παρασκευή, όταν καρότσα που μετέφερε εργάτες γης ανατράπηκε, με αποτέλεσμα αρκετοί να βρεθούν μέσα σε χαντάκι. Δεκαπέντε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου και παρέμειναν με κατάγματα και άλλους τραυματισμούς. Δύο από τους τραυματίες έχουν πιο σοβαρά κατάγματα (ο ένας στη γνάθο). Το περιστατικό έφερε στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες με τις οποίες εργάζονται στη συλλογή του κρεμμυδιού οι εργάτες γης, κυρίως Πακιστανοί. «Για κάθε στρέμμα με κρεμμύδια, που μπορεί να βγάλει 4-5 τόνους, ο κάθε εργαζόμενος παίρνει γύρω στα πέντε ευρώ. Μιλάμε για δουλειά 12 ωρών μέσα στον ήλιο. Οι εργαζόμενοι κάθονται σε σειρές και μαζεύουν με τα χέρια τα κρεμμύδια. Δεν μπορούν ούτε να σηκωθούν. Σε κάθε ομάδα 50-100 ατόμων υπάρχουν πέντε-έξι που προσφέρουν νερό σε όποιον το χρειάζεται. Το βράδυ κοιμούνται σε στάβλους, παραπήγματα, οπουδήποτε», λέει στην «Κ» ο Κ. Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, που βρέθηκε την Κυριακή στη Θήβα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αλλοδαποί εργάτες γης που απασχολούνται αυτή την περίοδο στα χωράφια της Θήβας είναι περίπου 2.000, κυρίως χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Πρόκειται συνήθως για νέους άνδρες, τους οποίους συγκεντρώνουν και «μισθώνουν» ομοεθνείς τους εργολάβοι με διασυνδέσεις, που αποτελούν κρίκο στην αλυσίδα της υπερεκμετάλλευσης. «Η κατάσταση έχει τα χαρακτηριστικά της Νέας Μανωλάδας. Προξενεί εντύπωση το γεγονός πως δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση της κυβέρνησης», συμπληρώνει ο κ. Κωνσταντίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT