Προληπτική έφοδος εισαγγελέα στον ΣΚΑΪ

Προληπτική έφοδος εισαγγελέα στον ΣΚΑΪ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εφοδο» στα γραφεία του ΣΚΑΪ πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Τρίτης η αντεισαγγελέας Ελευσίνας, προκειμένου να συλλάβει τον δημοσιογράφο Κυριάκο Θωμαΐδη. Συγκεκριμένα, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η προβολή της εκπομπής «Δίκη στον ΣΚΑΪ», αργά το βράδυ της Δευτέρας, τρεις αστυνομικοί από το τμήμα του Πειραιά εισήλθαν στον τηλεοπτικό σταθμό, χωρίς ένταλμα σύλληψης, και ζήτησαν από τον δημοσιογράφο Κυριάκο Θωμαΐδη να τους ακολουθήσει και να μη βγει στον «αέρα» η εκπομπή, η οποία αφορούσε καυτούς διαλόγους με παράγοντες και δημοσιογράφους.

Ο κ. Θωμαΐδης αρνήθηκε να τους ακολουθήσει χωρίς ένταλμα σύλληψης και η εκπομπή προβλήθηκε κανονικά. Οταν έφθανε στο τέλος της, λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης, η αντεισαγγελέας βάρδιας από την Ελευσίνα έφθασε στα γραφεία του σταθμού, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, για να συλλάβει τον δημοσιογράφο, με την κατηγορία της παραβίασης δικαστικής απόφασης. Στο πλαίσιο της πρωτοφανούς για τον δημοσιογραφικό χώρο αλλά και για την ελεύθερη ενημέρωση ενέργειας, η εισαγγελέας προέβη σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλο το κτίριο, για να εντοπίσει τον δημοσιογράφο, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό, και αποχώρησε ύστερα από 40 λεπτά, αν και τα περιπολικά παρέμειναν για αρκετή ακόμα ώρα έξω από τον σταθμό.

«Είναι πρωτοφανές το γεγονός», δήλωσε ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά από το 1975 που εισαγγελέας εισβάλλει σε τηλεοπτικό κανάλι και γενικά σε μέσο ενημέρωσης. Για «πρωτόγνωρες καταστάσεις σε ευνομούμενες δημοκρατικές πολιτείες» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι «κατόπιν εγκλήσεως του Βαγγέλη Μαρινάκη για δήθεν παραβίαση δικαστικής απόφασης (πλημμέλημα μονομελούς) από τον δημοσιογράφο Κυριάκο Θωμαΐδη, κατά τη διάρκεια της εκπομπής του η “Δίκη στον ΣΚΑΪ”, κινητοποιήθηκε η αστυνομία και η Εισαγγελία Πειραιά και εισήλθαν στο κτίριο των εγκαταστάσεων του ΣΚΑΪ, προσπαθώντας να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον δημοσιογράφο. Η εντυπωσιακή κινητοποίηση της αστυνομίας, η έρευνα σε χώρους που δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΚΑΪ, ο υπερβάλλων ζήλος για τη σύλληψη του δημοσιογράφου, με αφορμή μία αβάσιμη καταγγελία του Μαρινάκη, προσβάλλουν το κράτος δικαίου, την ελευθεροτυπία και προκαλούν απορία στους πολίτες, γιατί στα σοβαρά κακουργήματα δεν βλέπουν αντίστοιχη ετοιμότητα της αστυνομίας!».

Η ΕΣΗΕΑ εξέφρασε «ιδιαίτερη ανησυχία» για το συμβάν. «Η εισβολή αστυνομικής δύναμης, συνοδεία εισαγγελέα, στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ δεν μπορεί, βέβαια, να εκληφθεί ως δικαίωση ανεξαρτησίας για τη δικαστική εξουσία. Ιδιαίτερα με την ενέργεια αυτή διαπιστώνεται παρέμβαση στο δημοσιογραφικό έργο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και υπογραμμίζει «την ανάγκη σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών και στην ελευθερία της έκφρασης». Την επιχείρηση καταδίκασε η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, επισημαίνοντας ότι, ενώ η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας είναι αδιαπραγμάτευτη, «ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζουν να την αξιοποιήσουν οι λειτουργοί της δεν είναι υπεράνω κριτικής», και πως «τόσο η απόπειρα προληπτικής λογοκρισίας όσο και η μεταμεσονύχτια εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στις εγκαταστάσεις ενημερωτικού μέσου αποτελούν σαφή περιορισμό του δημοσιογραφικού έργου και ευθεία απειλή στην ελευθερία του Τύπου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή