Η ανάπτυξη δεν έρχεται με διακηρύξεις και νόμους χαμηλών προσδοκιών

Η ανάπτυξη δεν έρχεται με διακηρύξεις και νόμους χαμηλών προσδοκιών

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι η Ελλάδα διαθέτει μόνο μία έξοδο ασφαλείας από το ζοφερό οικονομικό κλίμα που οδηγεί ταυτόχρονα και σε κοινωνικό μαρασμό: Μία εθνική επενδυτική στρατηγική, μία νέα αναπτυξιακή λογική που δεν θα εξαντλείται στον εκάστοτε επενδυτικό νόμο, αλλά θα αξιοποιεί συνδυαστικά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Μια νέα πολιτική πρόταση, που θα επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, θα δίνει ώθηση στο καινοτόμο επιχειρείν, στην υποστήριξη όλων των νέων ανθρώπων που αποτελούν το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας. Των νέων που αναγκάζονται να καταφεύγουν στο Εξωτερικό και να στερούν με αυτό τον τρόπο την Ελλάδα από το μοναδικό της πλεονέκτημα.

Ένα από τα αντίδοτα στην ασθενή ελληνική οικονομία, θα μπορούσε να είναι και ο πολύαναμενόμενος αναπτυξιακός νόμος. Ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα θέσει τις βάσεις για την υγιή επιχειρηματικότητα.

Ο αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αποτελεί όμως μια χαμηλών προσδοκιών προσπάθεια. Μετά από 17 μήνες καταστροφικής πολιτικής, η Κυβέρνηση δημοσίως «κηρύσσει την έναρξη της ανάπτυξης», την ίδια στιγμή που τα νοικοκυριά και οι πάσης φύσεως επιχειρήσεις τελούν υπό φορολογικό διωγμό. Την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις τις οποίες είχε διαλαλήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν έρχονται, την ίδια στιγμή που το Κράτος δεν έχει πλέον ορατές πηγές εσόδων ενώ οι υποχρεώσεις του αυξάνονται απέναντι στον εξωτερικό δανεισμό.

Η ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και η κοινωνική ευημερία θα έλθει μόνο μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα. Μία είναι η αλήθεια: Ανάπτυξη σημαίνει ιδιωτική πρωτοβουλία, αποκρατικοποιήσεις, εξωστρέφεια, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, λιγότερο κράτος, περισσότερη δημιουργικότητα και ελευθερία. Δυστυχώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αγνοεί το προφανές και πεισματικά εμμένει στην έωλη θέση ότι το νομοσχέδιο μπορεί από μόνο του να φέρει την ανάπτυξη στην Χώρα.

Είναι το λιγότερο λυπηρό, ότι στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα, η Κυβέρνηση στερείται της απαραίτητης σοβαρότητας και θεωρεί ότι η πρόοδος διατάσσεται, επιβάλλεται, υπακούει σε νόμους.

Η ανάπτυξη έρχεται με κανόνες που τηρούνται από όλους, συμβατούς με τη διεθνή ελεύθερη αγορά. Προϋποθέτει σχέσεις εμπιστοσύνης και σταθερότητα. Απαιτεί αξιοπιστία από τους Κυβερνώντες και σκληρή δουλειά με γνώμονα το κοινό καλό και όχι την κατασκευή νέων πελατειακών δικτύων.

Δυστυχώς δεν αρκεί ένας νόμος για να θεραπευθεί το εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον, να ξεκινήσουν επενδύσεις, να διακινδυνεύσουν οι επενδυτές τα χρήματα τους. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με εύκολα λόγια και ευχάριστες υποσχέσεις.

Έρχεται με κανόνες που τηρούνται από όλους, αποδεκτούς από τον σύγχρονο κόσμο, που σέβονται τις αρχές τις ελεύθερης αγοράς, αλλά και τους θεσμούς, όρος αναγκαίος για την προσέλκυση επενδύσεων. Η δυσανεξία στις ανεξάρτητες αρχές, οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, μόνον καλό σημάδι δεν είναι για τους ξένους επενδυτές.

Έρχεται με αξιόπιστες κυβερνήσεις που εργάζονται για το κοινό καλό και όχι για τα νέα πελατειακά δίκτυα που με μεγάλη επιμέλεια χτίζονται και πάλι, όλο αυτό το διάστημα.

Έρχεται με σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης, επιχειρηματικότητας, αλλά και εργαζομένων.

Ποιός αλήθεια θα επενδύσει σε μια χώρα με μια κυβέρνηση που δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης κανενός;

Ποιός θα επενδύσει σε μια χώρα χωρίς σταθερό φορολογικό καθεστώς; Χωρίς να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι;

Υπενθυμίζω ότι στον τουρισμό την περίοδο 2012 – 2104 χτίστηκε με ιδιαίτερη προσπάθεια η εμπιστοσύνη των τριών πλευρών. Με εργασιακή ειρήνη, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, διάχυση των κερδών και προϋποθέσεις για μεγάλες επενδύσεις, τις οποίες δυστυχώς η κυβέρνηση ανέκοψε με την πολιτική της.

Από εδώ και πέρα, σκοπός μας δεν είναι σε καμία περίπτωση να ακολουθήσουμε την οδό της αντιπολίτευσης του λαϊκισμού.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια δομική αλλά δίκαιη και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Για την διεκδίκηση βελτιώσεων προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της ανάγκης για ανάπτυξη. Οφείλουμε να μην παίζουμε παιχνίδια στις πλάτες όλων όσων αγωνιούν για το μέλλον αυτού του τόπου.

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία, σε ανοιχτό δίαυλο με όλους τους παραγωγικούς φορείς για να περάσουμε το μήνυμα, τις ανησυχίες μιας οικονομίας που λυγίζει κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης και της υπ-ανάπτυξης. Είμαστε εδώ, για να δώσουμε προοπτική και ελπίδα με λύσεις απτές και ρεαλιστικές.

*Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη είναι βουλευτής Α' Αθηνών, Συντονίστρια των τομέων Παραγωγής και Εμπορίου της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή