Βαριά ποινή στη Ρωσία από την UEFA

Βαριά ποινή στη Ρωσία από την UEFA

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αποκλεισμό υπό αναστολή και πρόστιμο τιμώρησε η UEFA τη Ρωσία για τα επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί της στο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας, το Σάββατο, στον αγώνα με την Αγγλία, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν νέα επεισόδια εκ μέρους των Ρώσων θα σημάνουν αυτομάτως τον αποκλεισμό της διοργανώτριας του προσεχούς Παγκοσμίου Κυπέλλου από το Euro 2016.

Το κυνηγητό Αγγλων φιλάθλων από μασκοφόρους Ρώσους μετά το 1-1 του Σαββάτου επέφερε πρωτοφανή ποινή άμεσου αποκλεισμού για τη Ρωσία σε περίπτωση υποτροπής, καθώς και πρόστιμο 150.000 ευρώ στη ρωσική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Η ποινή αφορά μόνο τα… ανδραγαθήματα των Ρώσων στο γήπεδο και όχι στους δρόμους της Μασσαλίας, όπου τόσο εκείνοι όσο και οι Αγγλοι «μεγαλούργησαν» το Σαββατοκύριακο, αλλά η UEFA είναι αναρμόδια για ό,τι συμβαίνει μακριά από τα στάδια. «Ας ελπίσουμε ότι η απειλή αυτή θα είναι αρκετή για να σταματήσει αυτά τα ζώα» σχολίασε ο πρώην ποδοσφαιριστής και νυν παρουσιαστής του BBC, Γκάρι Λίνεκερ.

Οι Ρώσοι γκρίνιαξαν για την απόφαση της UEFA, αλλά δεν σκοπεύουν να την εφεσιβάλουν. Ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας και υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, είπε ότι «η ποινή είναι υπερβολική, αλλά δεν μπορούμε να την επηρεάσουμε. Το πρόστιμο είναι τεράστιο, καθώς η ομοσπονδία δεν είναι κανένας κερδοσκοπικός οργανισμός. Δεν έχει νόημα να καταθέσουμε έφεση. Ομως τι σχέση έχει η ομάδα με αυτά; Δεν είναι αυτή ένοχη».

Ενόψει των αγώνων της Ρωσίας απόψε και της Αγγλίας αύριο, οι Αρχές προχώρησαν σε… ποτοαπαγόρευση στις πόλεις Λιλ και Λανς της βορειοανατολικής Γαλλίας από χθες ώς και μεθαύριο. Η βρετανική αστυνομία στέλνει και ενισχύσεις στη Γαλλία για συνεργασία με τους Γάλλους αστυνομικούς στον χειρισμό των χούλιγκαν βρετανικής προέλευσης.

Παράλληλα, η βρετανική αστυνομία καταζητεί 48 Βρετανούς οπαδούς που συμμετείχαν στον… τριήμερο πόλεμο της Μασσαλίας, δείχνοντας «αδικαιολόγητη συμπεριφορά» όπως το έθεσε κομψά η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, χθες. Ηδη, ένας 24χρονος Αγγλος οπαδός που συνελήφθη από τον φωτογραφικό φακό να εκτοξεύει μια καρέκλα τιμωρήθηκε με πενταετή αποκλεισμό από κάθε γήπεδο στη Βρετανία.

Συζητήσεις προκάλεσε και η απόφαση των γαλλικών αρχών να προσαγάγουν αδιακρίτως 50 Ρώσους που επέβαιναν στο ίδιο πούλμαν, μεταξύ των οποίων και γυναίκες. Η αστυνομία των Καννών είπε ότι κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν στα επεισόδια της Μασσαλίας και τώρα το πούλμαν πήγαινε για τη Λιλ.

Επειδή εκτός από τους Ρώσους κινδυνεύουν με αποκλεισμό και οι Αγγλοι σε περίπτωση νέων επεισοδίων, όπως προειδοποίησε την Κυριακή η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, ο προπονητής των «τριών λιονταριών» Ρόι Χόντζον και ο αρχηγός Γουέιν Ρούνι μαγνητοσκόπησαν ειδικό τηλεοπτικό μήνυμα που μεταδόθηκε χθες και από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ζητώντας ηρεμία από τους Αγγλους οπαδούς στη συνέχεια της διοργάνωσης.

• Η UEFA χαρακτήρισε χθες «παντελώς ανόητους» τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Αργεντινής ότι κάποιες κληρώσεις στην Ευρώπη γίνονται με παγωμένα μπαλάκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή