Τραυματίες και συντρίμμια στο Παρίσι

Τραυματίες και συντρίμμια στο Παρίσι

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Οδομαχίες ανάμεσα σε μασκοφόρους και κουκουλοφόρους νεαρούς και σε αστυνομικούς με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων σημειώθηκαν χθες στο Παρίσι, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Η αστυνομία ανέφερε ότι υπάρχουν 26 τραυματίες. Το αστυνομικό τμήμα του Παρισιού προχώρησε σε 15 προσαγωγές κατά την έναρξη των αψιμαχιών, με τους δρόμους να γεμίζουν δακρυγόνα και συντρίμμια, αφού οι νεαροί έσπαζαν βιτρίνες και πετούσαν βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών.

Ο Πύργος του Αϊφελ ήταν κλειστός για το κοινό όλη την ημέρα «εξαιτίας του εθνικού κοινωνικού κινήματος» κατά της μεταρρύθμισης του εργασιακού κώδικα. Το κλείσιμο αποφασίσθηκε εν μέσω του ποδοσφαιρικού Euro 2016, που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Παρίσι. Τα συνδικάτα, με πρώτη τη συνομοσποδία CGT, είχαν καλέσει τους εργαζομένους σε μεγάλη διαδήλωση το απόγευμα στη γαλλική πρωτεύουσα εναντίον της τελευταίας μεγάλης μεταρρύθμισης της προεδρικής θητείας του Φρανσουά Ολάντ.

Μέρος του προσωπικού του Πύργου του Αϊφελ «έκανε γνωστό ότι θα συμμετάσχει σε αυτή τη διεπαγγελματική ημέρα δράσης. Καθώς το προσωπικό που ήταν παρόν δεν επαρκούσε αριθμητικά για να ανοίξει το μνημείο σε ικανοποιητικές συνθήκες υποδοχής και ασφάλειας του κοινού, ο πύργος θα παραμείνει συνεπώς κλειστός», εξήγησε η εταιρεία εκμετάλλευσης του Πύργου του Αϊφελ (SETE). Στην απεργία κάλεσαν η CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας), το συνδικάτο που έχει την πλειοψηφία στους κόλπους της SETE και η F.O. (Force Ouvriere, Εργατική Δύναμη). «Η απεργία ψηφίσθηκε ομόφωνα», ανέφερε ο Ντενί Βαβασορί, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της CGT, του μεγαλύτερου συνδικάτου στη Γαλλία και ιστορικά προσκείμενου στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Οι τουρίστες που είχαν κρατήσεις για σήμερα θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, διευκρινίσθηκε από την εταιρεία του Πύργου του Αϊφελ. Σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους 80% ξένοι, επισκέφθηκαν το μνημείο το 2015. Η μέση ημερήσια επισκεψιμότητα είναι 15.000 έως 20.000 άτομα.

«Eχω συμμετάσχει σε όλες τις διαδηλώσεις από τον Μάρτιο, επειδή θέλω να ζω με αξιοπρέπεια και όχι να επιβιώνω. Θέλω να αποσυρθεί (η μεταρρύθμιση). Αυτό θα σταματήσει μόνο όταν θα υπάρξει η απόσυρση», δήλωσε στο Παρίσι ο Ορελιέν Μπουκελμούν, 26 ετών, τεχνικός στον τομέα της ενέργειας.

Απαγόρευση συμμετοχής

Σε περίπου 130 άτομα που είχαν προσαχθεί στη διάρκεια προηγούμενων διαδηλώσεων απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις σημερινές διαδηλώσεις. Από τις 9 Μαρτίου, πολλές συγκεντρώσεις έδωσαν χώρο σε σκηνές αντάρτικου πόλεων προκαλώντας εκατοντάδες τραυματισμούς και συλλήψεις. Στις 23 και 28 Ιουνίου προβλέπονται άλλες δύο ημέρες απεργιών και κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή