Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή «καταφύγια»

Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή «καταφύγια»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε χθες για τέταρτη ημέρα η πτώση των χρηματιστηρίων παγκοσμίως, εξαιτίας της αυξανόμενης ανησυχίας σε σχέση με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε. Αναζητώντας ασφαλή καταφύγια, οι επενδυτές στρέφουν την πλάτη τους στις μετοχές και τοποθετούν τα χρήματά τους σε κρατικά ομόλογα, αλλά και το ιαπωνικό γιεν. Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι ότι χθες η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου έγινε αρνητική, για πρώτη φορά στην ιστορία, ενώ η απόδοση του 10ετούς βρετανικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε σε νέο επίπεδο ρεκόρ.

Η απόδοση του γερμανικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο -0,003% αμέσως μόλις άνοιξαν οι αγορές, δείγμα ότι πολλοί επενδυτές είναι αποφασισμένοι να χάσουν χρήματα, αρκεί να τα έχουν τοποθετήσει σε ασφαλές περιουσιακό στοιχείο. Νωρίς το βράδυ η απόδοση είχε υποχωρήσει ακόμη περισσότερο στο 0,004%, ενώ νωρίτερα είχε γίνει αρνητική η απόδοση του ιαπωνικού κρατικού ομολόγου διάρκειας 25 ετών. Με τους πολιτικούς κινδύνους να ενισχύονται ανά τον κόσμο, πολλοί επενδυτές και οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι οι αποδόσεις θα μπορούσαν να υποχωρήσουν και άλλο. Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε χθες στο 1,146%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών εξαιτίας της ζήτησης από επενδυτές. Πολλοί εξ αυτών στοιχηματίζουν ότι στην περίπτωση που η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε., τότε η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστεί να μειώσει και άλλο το επιτόκιο δανεισμού από το 0,5% όπου βρίσκεται σήμερα, στην προσπάθειά της να απαλύνει το πλήγμα για τη βρετανική οικονομία. Σε αυτή την περίπτωση, οι αποδόσεις θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, όμως θα αυξηθεί η τιμή του ομολόγου, αποφέροντας κέρδη σε όσους τα είχαν αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή. Η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων τροφοδοτείται επίσης από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, αλλά και από την αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα έρθει η επόμενη αύξηση επιτοκίων δανεισμού από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed).

Την ίδια στιγμή, πτωτικά κινούνταν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση όχι μόνο την ίδια αλλά και την Ευρωζώνη. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είναι ότι πλέον η πιθανότητα για Brexit δεν φαντάζει αδιανόητη, αλλά όλο και πιο πιθανή. «Οι αγορές βρίσκονται στα πρόθυρα πλήρους ξεπουλήματος σε συνθήκες πανικού, εξαιτίας της αυξανόμενης πιθανότητας για Brexit» ανέφερε χθες αναλυτής της Rabobank. Η στερλίνα υποχωρούσε κατά σχεδόν 1% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω από το $1,4139, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει μέχρι και το $1,4097, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Απριλίου. Εναντι του ευρώ, η στερλίνα παρέμενε χθες σχεδόν αμετάβλητη με την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω από το 1,2615 ευρώ.

Η ανησυχία για το Brexit έχει επεκταθεί και στις λεγόμενες αναδυόμενες αγορές. Χρηματιστήρια από τη Ρωσία μέχρι τη Νότιο Αφρική υποχωρούσαν κατά τουλάχιστον 1,2%, καθώς τα εγκατέλειπαν επενδυτές προς αναζήτηση επιλογών τις οποίες θεωρούν ασφαλέστερες. Ο δείκτης αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley υποχώρησε χθες κατά 0,8% και αθροιστικά έχει υποχωρήσει κατά 4,6% στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις. Το ρούβλι υποχώρησε για τρίτη συνεχή ημέρα, ενώ οι αποδόσεις των πολωνικών κρατικών ομολόγων ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών. «Το πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα», εξηγεί στο Bloomberg ο κ. Πίτερ Ντίξον οικονομολόγος της Commerzbank στο Λονδίνο. «Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει επικράτηση όσων υποστηρίζουν την παραμονή στην Ε.Ε. και πλέον φαίνεται ότι η απόφαση δεν ήταν τόσο προφανής. Συνεπώς πρέπει να προσαρμοστούν τώρα», εξηγεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT