Brexit: Αστάθεια, η μόνη βεβαιότητα της εξόδου

Brexit: Αστάθεια, η μόνη βεβαιότητα της εξόδου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενίσχυε την αβεβαιότητα, τη στιγμή που παραμένει ασθενική η παγκόσμια οικονομία, εκτίμησε χθες ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον. «Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις, αλλά αυτή η αβεβαιότητα θα αποτελούσε αρνητικό παράγοντα και θα συνέβαινε σε μια στιγμή κατά την οποία παραμένει αργή και κάπως ασθενική η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο κ. Λίπτον. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εκτιμήσει ότι ενδεχόμενο Brexit θα έπληττε τη βρετανική οικονομία.

Εν τω μεταξύ, κράτη, κεντρικές τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν καταρτίσει διάφορα σενάρια ώστε να είναι προετοιμασμένα σε κάθε περίπτωση. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για αυξημένη αναταραχή στις αγορές στην περίπτωση Brexit, δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν. Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα αποτελούσε τεράστια απώλεια και θα μπορούσε να πυροδοτήσει περίοδο έντονης αστάθειας, δήλωσε ο κ. Σπαν. «Θα είναι σημαντικό να επιδείξουμε σταθερότητα», αλλά είναι ζήτημα κρίσιμης σημασίας για τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ε.Ε. να εμφανιστούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ως Ενωση, είπε ο νεαρός Γερμανός πολιτικός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD. To υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει διάφορα σενάρια, διαβεβαίωσε ο κ. Σπαν, ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί λεπτομερώς σε αυτά. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι, αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου, τότε στη συνέχεια θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αποδεχθούν λιγότερο ευνοϊκούς όρους στις εμπορικές συμφωνίες που θα συνάψουν με τους πρώην εταίρους τους. «Πρέπει να έχει διαφορά το να είσαι μέλος της οικογένειας ή απλώς ένας γείτονας», είπε χαρακτηριστικά.

Χθες, η Berenberg Bank αναθεώρησε στο 40% τις πιθανότητες εξόδου της Βρετανίας από 30% προηγουμένως. Τη Δευτέρα η εποπτική αρχή του γερμανικού τραπεζικού τομέα είχε προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενο Brexit θα έπληττε τις μεγάλες γερμανικές τράπεζες, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης που έχουν στη βρετανική οικονομία. Η Deutsche Bank και η Commerzbank είναι οι δύο γερμανικές τράπεζες που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT