Αυξήθηκαν οι προσφορές ζωής μέσα σε λίγες ημέρες

Αυξήθηκαν οι προσφορές ζωής μέσα σε λίγες ημέρες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνεται σήμερα με τη μεταμόσχευση και του δεύτερου κερατοειδούς της Νίκης Νικολοπούλου, το μεγαλύτερο δώρο της ίδιας και της οικογένειάς της σε συνανθρώπους που περίμεναν ένα μόσχευμα για να κρατηθούν στη ζωή.

«Η μεταμόσχευση είναι μια πράξη αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Είναι το υπέρτατο δώρο που μπορούσε να μας έρθει αυτή τη στιγμή. Ευχαριστούμε πάρα πολύ την οικογένεια», ήταν η συγκινητική δήλωση της κόρης του 60χρονου από την Πελοπόννησο, που πριν από μία εβδομάδα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης έλαβε το ήπαρ της Νίκης Νικολοπούλου. Επασχε από κίρρωση του ήπατος και ήταν στο τελευταίο στάδιο της νόσου. Ακολούθησαν μεταμοσχεύσεις των δύο νεφρών σε ασθενείς στο Λαϊκό νοσοκομείο. Τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε η μεταμόσχευση του ενός κερατοειδούς της Νίκης Νικολοπούλου σε μία 38χρονη, στην Α΄ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ. Ο άλλος κερατοειδής θα μεταμοσχευθεί σήμερα -εκτός απροόπτου- σε έναν 28χρονο.

Η προσφορά ζωής της Νίκης Νικολοπούλου και της οικογένειάς της που θέλησε να δωρίσει τα όργανα, οδήγησαν τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Ανδρέα Καραμπίνη να δηλώσει, «αν και ο ΕΟΜ δεν συνηθίζει να αναφέρεται δημόσια και ονομαστικά σε περιστατικά Δωρεάς Οργάνων, σεβόμενος την επιταγή της ανωνυμίας, στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί παρά να υποκλιθεί στην οικογένεια Νικολόπουλου. Με τη στάση της, υπερβαίνοντας τον μεγαλύτερο πόνο, περιέβαλε με εμπιστοσύνη και ανέδειξε τη σημασία της Δωρεάς Οργάνων στην πράξη, ευαισθητοποιώντας το πανελλήνιο. Η Νίκη τις ώρες αυτές, που όλοι την αποχαιρετούμε με συγκίνηση, δίνει ζωή σε πέντε συνανθρώπους μας. Εκ μέρους των ευεργετηθέντων ληπτών, ο ΕΟΜ εκφράζει την απεριόριστη ευγνωμοσύνη τους».

Η Νίκη Νικολοπούλου ήταν το 21ο περιστατικό ανθρώπου, τα όργανα του οποίου δωρήθηκαν από τις αρχές του έτους στην Ελλάδα, γεγονός που επιβεβαιώνει την πολύ κακή πορεία των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Από τη Δευτέρα 6/6/2016, όταν κατέληξε η Νίκη Νικολοπούλου, έως και χθες το βράδυ, δηλαδή σε μόλις εννέα ημέρες, προστέθηκαν άλλα πέντε περιστατικά. Οπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του ΕΟΜ, εάν σχετίζεται η αύξηση αυτή στον αριθμό των δοτών με την ευαισθητοποίηση των πολιτών από τη δωρεά της Νίκης Νικολοπούλου θα φανεί σε βάθος χρόνου. Το σίγουρο όμως είναι ότι αυξήθηκε σε αυτό το διάστημα το ενδιαφέρον του κόσμου να γίνει δωρητής οργάνων, όπως φάνηκε από το πλήθος των τηλεφωνημάτων που έλαβε ο ΕΟΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή