Ευκαιρία για πιο χαλαρή συζήτηση

Ευκαιρία για πιο χαλαρή συζήτηση

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα θα βρεθούν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας οι επικεφαλής της τρόικας. Ο λόγος είναι η παρουσία τους σε συνέδριο για την ελληνική οικονομία, όπου θα μιλήσουν δίνοντας το στίγμα των προθέσεών τους για τη συνέχεια. Παράλληλα, θα έχουν και επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο (φωτ.), σε μία προσπάθεια να διαμορφώσουν την ατζέντα των επόμενων κινήσεων, ενόψει της εφαρμογής των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης εντός του Σεπτεμβρίου. Πάντως, στην Αθήνα θα βρεθούν μόνον οι τρεις επικεφαλής των εκπροσώπων της τρόικας (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) και όχι τεχνικά κλιμάκια. Ενδεικτικό ότι δεν πρόκειται για κάποιον έλεγχο αλλά για επίσκεψη «αναψυχής», που θα συνδυαστεί και με μια συζήτηση με τον Ελληνα υπουργό. Αλλωστε, το «χαλαρό» της επίσκεψης βοηθάει και ο τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της Αττικής.

Του πήρε λιγάκι παραπάνω… αλλά τα κατάφερε. Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης υπέγραψε στις 31 Μαΐου την απόφαση με την οποία μεταβιβάζει το δικαίωμα υπογραφής στην ιεραρχία του υπουργείου (γενικούς γραμματείς, διευθυντές, προϊσταμένους, ανάλογα με το θέμα). Η απόφαση αυτή είναι τυπική και εκδίδεται από κάθε υπουργό λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν οκτώ μήνες, προτού ο κ. Σπίρτζης αποφασίσει να την υπογράψει. Ως αποτέλεσμα, είχε προκληθεί πραγματικό έμφραγμα στις υπηρεσίες, καθώς οποιαδήποτε -ακόμα και διεκπεραιωτικού χαρακτήρα- απόφαση έπρεπε να σταλεί στο γραφείο του υπουργού.

140 χρόνια κλείνει το Χ.Α.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα συμπληρωθούν ακριβώς 140 χρόνια από την ίδρυση του Χρηματιστηρίου. Το Χρηματιστήριο ξεκίνησε ως Λέσχη Εμπόρων στη γωνία Ερμού και Αιόλου, πάνω από το καφενείο «Η ωραία Ελλάς». Από τις πρώτες 18 μετοχές που ξεκίνησαν εκείνη την εποχή σήμερα διαπραγματεύονται μόνον η Εθνική Tράπεζα και ο Τιτάνας. Η υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στην ιστορία του Χ.Α., ύψους 212,93 δισ. ευρώ, κατεγράφη στις 17/9/1999 και η χαμηλότερη στις 5/6/2012, με αξία 19,38 δισ. ευρώ. Από το 1999 μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση έχει χαθεί ένα ολόκληρο ΑΕΠ (170,482 δισ. ευρώ). Το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι η μοναδική αγορά μεταξύ των 19 κρατών της Ευρωζώνης που έχει υποβαθμισθεί σε αναδυόμενη αγορά.

«Κλειδί» η συνεργασία για τις επισφάλειες εταιρειών

Τη μελέτη της McKinsey για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που διενήργησε για λογαριασμό του ΤΧΣ παρουσίασε η διοίκηση του Ταμείου στις συστημικές τράπεζες. Η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, και πλέον όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη συντονισμού ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια, όπου εμπλέκονται πολλές τράπεζες. Σύμφωνα με τη μελέτη, η δημιουργία ενός μηχανισμού συντονισμού για τις μεγάλες εταιρικές αναδιαρθρώσεις θα βοηθήσει αποφασιστικά την εξεύρεση λύσεων και την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

Στη Γ.Σ. της ΔΕΗ το πρώτο βήμα απόσχισης του ΑΔΜΗΕ

Στις 30 Ιουνίου, στην τακτική γενική συνέλευση μετόχων της ΔΕΗ, θα ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις στο πλαίσιο ενεργοποίησης του νόμου για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ. Η γενική συνέλευση καλείται να εγκρίνει την πώληση και μεταβίβαση μετοχών του ΑΔΜΗΕ που αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον 25% προκειμένου να περιέλθει σε εταιρεία που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Επίσης, θα αποφασίσει την πώληση και μεταβίβαση μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε πoσοστό τουλάχιστον 20% σε στρατηγικό επενδυτή που θα αναδειχθεί μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Και, τέλος, τη σύσταση της Εταιρείας Συμμετοχών της ΔΕΗ Α.Ε., με μοναδικό μέτοχο αρχικά τη ΔΕΗ, την έγκριση του καταστατικού της και τη μεταβίβαση σε αυτή, με τη μορφή εισφοράς σε είδος, στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT