Ο κίνδυνος του Brexit ανέβαλε την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ

Ο κίνδυνος του Brexit ανέβαλε την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητα διατήρησε χθες η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) τα επιτόκια δανεισμού. Οπως εξήγησε η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν, το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της ή όχι στην Ε.Ε. αποτέλεσε έναν παράγοντα ο οποίος ελήφθη υπ’ όψιν στην απόφαση. Ενας άλλος παράγοντας ήταν η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την αμερικανική οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, η Fed επαναλαμβάνει την πρόθεσή της για αυξήσεις επιτοκίων, αλλά πιο σταδιακά από τα τέλη του έτους και μετά.

Οι αγορές εξέλαβαν τα μηνύματα της Fed ως πρόθεση να διατηρήσει χαλαρή τη νομισματική της πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με τον S&P 500 να κινείται έντονα ανοδικά, τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να υποχωρούν, όπως και η ισοτιμία του δολαρίου.

Τα μέλη της Fed δεν διασαφήνισαν πότε ακριβώς σκοπεύουν να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού από το 0,25%-0,50%, όπου βρίσκονται από τον Δεκέμβριο του 2015. «Εχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός βελτίωσης στην αγορά εργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε χθες βράδυ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ· ωστόσο, προβλέπεται ότι «η οικονομική δραστηριότητα θα επεκταθεί με μέτριο ρυθμό, ενώ θα ενισχυθούν οι δείκτες της αγοράς εργασίας».

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Fed, η αμερικανική οικονομία θα επεκταθεί με ρυθμό μόλις 2% στο προβλεπτό μέλλον, δηλαδή με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό απ’ ό,τι είχε προβλέψει τον περασμένο Μάρτιο.

Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες, μέλη της Fed, ανησυχούν τόσο για την κατάσταση της αμερικανικής αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα για τον χαμηλό ρυθμό αύξησης των μισθών, όσο και για την αναταραχή που θα μπορούσε να προκληθεί στην περίπτωση που οι Βρετανοί αποφασίσουν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. «Η Fed τήρησε όσο πιο χαλαρή στάση μπορούσε, χωρίς να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Ακόμη και η Εστερ Τζορτζ (πρόεδρος της περιφερειακής Fed του Κάνσας) δεν ψήφισε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. Προβλέπεται πιο σταδιακή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, κάτι που συνιστά σημαντική αλλαγή», σχολίασε ο Μπράιαν Τζέικομπσεν, επικεφαλής αναλυτής χαρτοφυλακίου της Wells Fargo Management. Ενδεικτικό της αλλαγής διάθεσης είναι ότι οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες προβλέπουν πλέον ότι τα επιτόκια δανεισμού θα έχουν αυξηθεί στο 2,4% στα τέλη του 2018, από 3% που προέβλεπαν προηγουμένως.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι ήταν ανάμεικτα τα τελευταία στοιχεία από την αμερικανική οικονομία, γεγονός που δικαιολογεί την επιφυλακτική προσέγγιση όσον αφορά τα επιτόκια δανεισμού. Η πολιτική μας δεν είναι προκαθορισμένη και εξαρτάται από τα στοιχεία που προκύπτουν από την οικονομία, επανέλαβε η κ. Γέλεν, αναφέροντας ότι παρατηρήθηκε επιβράδυνση σε ορισμένους τομείς της οικονομίας και ότι παραμένουν ασθενικές οι επενδύσεις πέρα από τον τομέα της ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, η επιβράδυνση στην κατανάλωση των νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο του 2016 φαίνεται πως ήταν παροδική, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο. Επιφυλακτική εμφανίστηκε η Fed και όσον αφορά το επίπεδο του πληθωρισμού, με την κ. Γέλεν να αναφέρει ότι αυτός θα ανέλθει στο 2% κατά το διάστημα των επόμενων δύο ή τριών ετών, αλλά ότι δεν μπορεί να θεωρηθούν δεδομένες οι προσδοκίες για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό. Το δολάριο υποχώρησε χθες βράδυ στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων έναντι του γεν, ενώ υποχωρούσε κατά 0,55% έναντι του ευρώ. «Παρατηρεί κανείς την άμεση αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος, δεδομένου ότι προβλέπεται πιο σταδιακή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, κάτι που οδηγεί σε υποτίμηση του δολαρίου», εξηγεί ο Μινγκ Τρανγκ, υψηλόβαθμος αναλυτής συναλλάγματος στη Silicon Valley Bank, στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή