Συμμετοχή στο παρά 1΄ ζητεί ο κ. Βαρθολομαίος

Συμμετοχή στο παρά 1΄ ζητεί ο κ. Βαρθολομαίος

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς τα Πατριαρχεία και τις Εκκλησίες που έχουν δηλώσει ότι δεν θα λάβουν μέρος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας να παραστούν, έστω και την τελευταία στιγμή, απηύθυνε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την άφιξη του στην Κρήτη, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος. Οπως είπε ο κ. Βαρθολομαίος, η ευθύνη για την απόφαση μη προσέλευσης «βαρύνει τις ίδιες Εκκλησίες και τους Προκαθημένους τους, καθώς δεν τιμούν την προ τεσσάρων μηνών συμφωνία της Γενεύης». Πάντως, χθες, το Πατριαρχείο Σερβίας αποφάσισε να συμμετάσχει.

«Εάν κάθε φορά έρχομαι στην Κρήτη με χαρά και συγκίνηση, και ήρθα πολλές φορές, αυτή τη φορά είναι αυτονόητον ότι διακατέχομαι από αισθήματα μεγαλυτέρας χαράς, συγκινήσεως και ενθουσιασμού. Για την ιερότητα του εγχειρήματος το οποίο ευρίσκεται ενώπιόν μας, και εννοώ την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και για το αίσθημα της ευθύνης η οποία βαρύνει τους ώμους ημών των Προκαθημένων, αλλά και όλων των Αγίων αδελφών ιεραρχών, διά την εκπλήρωση αυτής της ιεράς αποστολής μας», προσέθεσε ο κ. Βαρθολομαίος, τονίζοντας ωστόσο ότι «τη χαρά του ιστορικού αυτού γεγονότος επισκιάζει η απόφαση ορισμένων αδελφών Εκκλησιών να μην προσέλθουν εις την Σύνοδο». Πάντως χθες, το Πατριαρχείο της Σερβίας αποφάσισε να συμμετάσχει στη Σύνοδο, παρότι αρχικά πρότεινε την αναβολή της «μέχρι να επιλυθούν οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις Ορθόδοξες Εκκλησίες, να επιτευχθεί συναίνεση και να γίνει αναθεώρηση των εγγράφων». Την απόφαση του Πατριαρχείου Σερβίας ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπός του στην Κρήτη μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος. Η στο παρά πέντε αλλαγή της απόφασης καταδεικνύει τις προσπάθειες που γίνονται για να πεισθούν να συμμετάσχουν και τα υπόλοιπα Πατριαρχεία και αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες που ζητούν αναβολή της Συνόδου. Από το σύνολο των 14 Πατριαρχείων και αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών οι δέκα θα συμμετάσχουν, αλλά όχι τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή