Πρόσω ολοταχώς από Μαξίμου για εκλογικό νόμο

Πρόσω ολοταχώς από Μαξίμου για εκλογικό νόμο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χρυσή τομή μεταξύ των δύο βασικών απόψεων που συγκρούονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη μορφή που θα έχει η κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο αναζητεί το Μαξίμου. Σε αδρές γραμμές οι δύο απόψεις διαχωρίζονται ως εξής: Η πρώτη είναι εκείνη του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος επιθυμεί τη διατήρηση ενός χαμηλότερου μπόνους (ενδεχομένως 30 εδρών). Η δεύτερη άποψη είναι εκείνη που εκφράζεται κυρίως στην Π.Γ. και απηχεί περισσότερο τις αντιλήψεις του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, θα πρέπει να επικρατήσει η απλή αναλογική με διατήρηση του 3% ως ορίου για την είσοδο στη Βουλή. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να υπάρχουν υποστηρικτές της μείωσης του ορίου εισόδου στη Βουλή, ωστόσο είναι σαφές ότι η συζήτηση δεν έχει ακόμη καταλήξει σε τελικά συμπεράσματα. Αύριο, Παρασκευή, στο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη και αναμένεται η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της για τον εκλογικό νόμο. Τονίζεται ότι η τελική πρόταση θα διαμορφωθεί έπειτα από έγκριση και στα κομματικά όργανα. Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί η επταμελής επιτροπή που θα επεξεργασθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση. Εως αυτήν τη στιγμή είναι γνωστά πέντε ονόματα (Γ. Κατρούγκαλος, Χρ. Βερναρδάκης, Κ. Χρυσόγονος, Μιχ. Σπουρδαλάκης και Ηλ. Νικολόπουλος) και η κυβέρνηση κρατά μυστικά τα δύο ονόματα που θα συμπληρώνουν τη σύνθεση της επιτροπής.

Κατά τα λοιπά, σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης η κυβερνητική φιέστα για την ανάπτυξη, με κεντρικό σημείο την ομιλία του πρωθυπουργού. Στο επιτελείο του κ. Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι η σημερινή σύμπτωση της ανακοίνωσης των αναπτυξιακών μέτρων της κυβέρνησης με το αναμενόμενο «ξεκλείδωμα» για τη δόση των 7,5 δισ. μπορεί να αποτελέσει και σημείο στροφής προς την αλλαγή ατζέντας που επιθυμεί το Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αντιδιαστείλει στη σημερινή ομιλία του τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη με εκείνη που, όπως λένε από το Μαξίμου, παρουσίασε στη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Βασικό στοιχείο της αναπτυξιακής πρότασης του κ. Τσίπρα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα είναι η διάχυση των κοινοτικών και των λοιπών πόρων σε κλάδους της οικονομίας και όχι σε μεμονωμένες επιχειρήσεις. Ετσι, όπως τονίζουν, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, κόντρα στην προηγούμενη λογική, όπου για κάθε 900.000 ευρώ αναπτυξιακής συμβολής δημιουργούνταν μία θέση εργασίας. Χθες στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε και μία άτυπη σύσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες, όπου επιβεβαιώθηκε ότι στις 11 Αυγούστου θα ανοίξουν οι φάκελοι με τις προσφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT