«Βουτιά» 40% στις πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών το πρώτο δίμηνο του 2016

«Βουτιά» 40% στις πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών το πρώτο δίμηνο του 2016

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βάσει στοιχείων, οι πωλήσεις των εισιτηρίων πέφτουν συνεχώς, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως μείωση των επιβιβάσεων ή σημαντική αύξηση της λαθρεπιβίβασης. Οποια και αν είναι η αιτία, το αποτέλεσμα παραμένει ιδιαίτερα αποθαρρυντικό. Τα έσοδα από εισιτήρια και κάρτες απεριορίστων διαδρομών έχουν σημειώσει «βουτιά» 40% το πρώτο δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι απώλειες της εταιρείας αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες, λόγω της εκτεταμένης εισιτηριοδιαφυγής. Στις αρχές του 2016 πουλήθηκαν 68.000 κάρτες έναντι 109.000 καρτών της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. 

Οι έλεγχοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας έχουν ατονήσει, λόγω των δυσλειτουργιών στο σώμα ελεγκτών, ενώ η κατάργηση των εθελοντών – ελεγκτών, χωρίς αντικατάστασή του από άλλο σώμα, άφησε τους συγκοινωνιακούς φορείς εκτεθειμένους στην εισιτηριοδιαφυγή. Το κόστος ωστόσο του λαϊκίστικου μέτρου της ελεύθερης μετακίνησης, κατά τη διάρκεια των capital controls, ανήλθε σε περίπου 9,5 εκατ. ευρώ για τις δύο περίπου εβδομάδες που ίσχυσε, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο τις συγκοινωνιακές εταιρείες στις ζημίες.

Το υπουργείο Υποδομών φαίνεται ότι τηρεί στάση αναμονής όσον αφορά τον έλεγχο της εισιτηριοδιαφυγής με βασικό πρόσχημα την εγκατάσταση του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου (έξυπνο εισιτήριο), το οποίο εξασφαλίζει σχεδόν μηδενική λαθρεπιβίβαση. Εν τω μεταξύ οι συγκοινωνιακοί φορείς αναμένεται να απορροφήσουν και τη νέα αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ που επιβλήθηκε στις μεταφορές.

Η πρόσφατη έγκριση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΑΣΑ για το 2015 καταδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο τη ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση των ταμείων των συγκοινωνιακών εταιρειών. Τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα, ενώ οι ζημίες ενισχύονται συνεχώς. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών (περιλαμβάνει τις εταιρείες των σταθερών μέσων και των οδικών μέσων) περιορίστηκε στα 201 εκατ. ευρώ από 247,5 εκατ. ευρώ το 2014. Ενισχυμένες, από την άλλη, εμφανίστηκαν οι ζημίες, που έκλεισαν στα 115,7 εκατ. ευρώ έναντι 78,4 ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Ο όμιλος ΟΑΣΑ μετρά συσσωρευμένες ζημίες (τέλη Δεκεμβρίου 2015) που ξεπερνούν το 1,38 δισ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός των αστικών συγκοινωνιών για το 2016 θέλει τις εταιρείες ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) να «κλείνουν» το τρέχον έτος με ζημίες 77 εκατ. Ζημίες που θεωρούνται ιδιαίτερα αισιόδοξες, ενώ ακόμη και η καθυστέρηση στην υπογραφή του προϋπολογισμού λίγο έλειψε να καθηλώσει τα λεωφορεία. Και αυτό γιατί έπρεπε να υπογραφεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, και όσο δεν γινόταν αυτό «πάγωναν» όλες οι συναλλαγές με τρίτους. Σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορούσε να γίνει καμία αγορά ανταλλακτικών ή καυσίμων. Αποτέλεσμα ήταν δύο από τα πέντε αμαξοστάσια της ΟΣΥ να μείνουν χωρίς καύσιμα και τα οχήματα να πρέπει να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα για τον ανεφοδιασμό τους, που κόστιζε σε χρόνο και χρήμα. Σημειώνεται ότι από την ίδρυσή τους οι συγκοινωνιακές εταιρείες δεν έχουν έρθει ξανά αντιμέτωπες με «πάγωμα» πληρωμών.

Ο προϋπολογισμός που υπεγράφη πριν από λίγες εβδομάδες θέλει την ΟΣΥ να «κλείνει» το 2016 με ζημίες 44,683 εκατ. ευρώ, έσοδα 188,3 εκατ. ευρώ και έξοδα 233 εκατ. ευρώ. Το 2015 η ΟΣΥ εμφάνισε ζημίες 70 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014 αυτές δεν ξεπερνούσαν τα 40 εκατ. ευρώ. Το 2014 τα χρήματα που εισέπραξε η ΟΣΥ από πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών και τα έσοδα από υπουργεία, συν την επιχορήγηση, ήταν 223 εκατ. ευρώ. Το 2015 οι πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών και τα έσοδα από υπουργεία μειώθηκαν στα 97 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση ήταν επίσης μειωμένη στα 86 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών αναμένονται μειωμένες το 2016, στα 75 εκατ. ευρώ, και η επιχορήγηση στα 86 εκατ. ευρώ (συνολικά 161 εκατ. ευρώ).

Η ΣΤΑΣΥ από την άλλη κλείνει με ζημίες 32,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 30 εκατ. ευρώ το 2015. Η εταιρεία το 2013 και το 2014 εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία και ήταν απαλλαγμένη από την ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης. Αντιθέτως, το τρέχον έτος πρόκειται να λάβει από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΠΔΕ, Ε.Ε.) 1,2 εκατ. ευρώ. Τα έσοδά της έχουν προϋπολογιστεί στα 111,5 εκατ. ευρώ και τα έξοδά της στα 144 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή