Καθυστερούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης του Μαρινόπουλου

Καθυστερούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης του Μαρινόπουλου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθίζηση στην αγορά, μεγαλύτερη από την αρχικώς αναμενόμενη, φαίνεται ότι δυσχεραίνει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του Μαρινόπουλου. Αν και μετά την καταβολή της πρώτης δόσης της τραπεζικής χρηματοδότησης, ύψους 75 εκατ. ευρώ, η εταιρεία προχώρησε σε μερική αποπληρωμή των οφειλών της προς τους προμηθευτές, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς τα έσοδα παραμένουν σε μη ικανοποιητικά επίπεδα.

Η κατάσταση αυτή επιβραδύνει και τη διαδικασία σύστασης της κοινής εταιρείας με τον Σκλαβενίτη, που βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος προβλεπόταν να ξεκινήσει εντός του Ιουνίου, στόχος που πλέον φαίνεται σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί. Πάντως, πηγές και από τις δύο πλευρές δηλώνουν ότι το ενδιαφέρον για τη συνεργασία παραμένει αμείωτο και ότι συνεχίζονται κανονικά οι διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI το πρώτο τρίμηνο του 2016 η αξία πωλήσεων των σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 7,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Στο τετράμηνο η αξία πωλήσεων παραμένει καθοδική, κατά 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Με άλλα λόγια, η μερική αποπληρωμή των οφειλών προς τους προμηθευτές δεν στάθηκε ικανή –λόγω της γενικότερης κατάστασης ύφεσης που επικρατεί στην αγορά– ώστε να επιστρέψουν στα καταστήματα όσοι καταναλωτές αναμένονταν, κάτι που αποτελεί και κεντρικό στοίχημα για την ανάκαμψη του Μαρινόπουλου.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει και στην επιβράδυνση της ροής αποπληρωμών προς τους προμηθευτές, γεγονός που προβληματίζει όλους τους εμπλεκόμενους. Σημειώνεται δε, ότι ένα σημαντικό μέρος των υπόλοιπων οφειλών προς τους προμηθευτές προβλέπεται να αποπληρωθεί μέσω μεταφοράς στην καινούργια εταιρεία που έχουν συμφωνήσει να συστήσουν ο Μαρινόπουλος και ο Σκλαβενίτης.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του Μαρινόπουλου με τις τράπεζες προβλέπει νέα χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού του. Η χρηματοδότηση, βάσει των συμφωνηθέντων, θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: μία άμεσα (έχουν ήδη καταβληθεί από τις τράπεζες, όπως προαναφέρθηκε, 75 εκατ. ευρώ) και μία όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία με τον Σκλαβενίτη για τη σύσταση κοινής εταιρείας στην οποία θα μεταβιβασθούν τα 33 υπερμάρκετ του Μαρινόπουλου. Ο συνολικός υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός του Μαρινόπουλου προβλέπεται να αναδιαρθρωθεί σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.

Πάντως, αν και η συγκέντρωση που αφορά στη δημιουργία κοινής εταιρείας από τον Μαρινόπουλο και τον Σκλαβενίτη έχει γνωστοποιηθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από την 1η Απριλίου 2016, ακόμη δεν έχει εξετασθεί επί της ουσίας, καθώς δεν έχει κατατεθεί στην ανεξάρτητη αρχή η συμφωνία μετόχων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ζητήσει κάποια επιπλέον στοιχεία καθώς και ορισμένες τροποποιήσεις.

Πιο θετικές φέρεται να είναι, τέλος, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις του Μαρινόπουλου με την Carrefour για το είδος της συνεργασίας που θα έχουν, μιας και το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ελληνικής εταιρείας προβλέπει τη διακοπή της σύμβασης δικαιόχρησης με την Carrefour.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή