Στο 24,9% αυξήθηκε η ανεργία κατά το πρώτο τρίμηνο

Στο 24,9% αυξήθηκε η ανεργία κατά το πρώτο τρίμηνο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακόπτεται η έστω και μικρή καθοδική πορεία του ποσοστού ανεργίας, καθώς για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται. Αναλυτικά, κατά το α΄ τρίμηνο του 2016 ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.606.344 άτομα και των ανέργων σε 1.195.084, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να ανέλθει σε 24,9%, έναντι 24,4% του προηγούμενου τριμήνου. Είναι βέβαια σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, όταν το ποσοστό υπολογιζόταν από τη Στατιστική Αρχή σε 26,6%.

Κατά το εξεταζόμενο πρώτο τρίμηνο του 2016, η απασχόληση μειώθηκε κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 2,9% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2015. Αντίστοιχα, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 6,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν ανέρχεται στο 21,1% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα από το αν έχουν εργαστεί στο παρελθόν) αποτελούν αντίστοιχα το 70,3%.

Εξετάζοντας την κατανομή της ανεργίας, με βάση το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται σε όσους έχουν τελειώσει μερικές τάξεις δημοτικού (46,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (11,3%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (18,4%).

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 12% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 83,3% αναζητεί πλήρη αλλά, στην ανάγκη, είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Τέλος, το 4,7% είτε αναζητεί μερική απασχόληση είτε δεν ενδιαφέρεται εάν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.

Μάλιστα υπάρχει κι ένα μικρό μεν, σημαντικό δε, ποσοστό ανέργων (6,4%) που απέρριψε, κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2016, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (30,3%), δεν εξυπηρετούσε το ωράριο εργασίας (22,7%) ή δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (15,8%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή