Στο σφυρί η πολυθρόνα του Ντε Σαντ

Στο σφυρί η πολυθρόνα του Ντε Σαντ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δημοπρασία από τον οίκο Ντρουό βγήκε την Τετάρτη, στο Παρίσι, η πολυθρόνα από την οποία έγραψε τα περισσότερα έργα του ο διαβόητος Γάλλος συγγραφέας, Μαρκήσιος ντε Σαντ, μαζί με περίπου εκατό ακόμη χειρόγραφα και επιστολές που περισώζονται. Ο δημιουργός των «120 ημερών στα Σόδομα» μετέφερε μαζί του την πολυθρόνα σε μία σειρά από φυλακές, καθώς είχε καταδικασθεί επανειλημμένως για τα σεξουαλικά και προκλητικά του έργα. Σε αυτή την καρέκλα ο Ντε Σαντ έγραψε το πιο σημαντικό του έργο, τη «Ζουστίν», το 1791.

Τα χειρόγραφα, οι επιστολές και η πολυθρόνα του Ντε Σαντ εντοπίσθηκαν από τους απογόνους του, φυλαγμένα πίσω από τη βιβλιοθήκη του οικογενειακού πύργου στο Κοντ-αν-Μπρι της Γαλλίας. Πρόκειται για τα μόνα σωζόμενα χειρόγραφα του αμφιλεγόμενου συγγραφέα, καθώς ο γιος του είχε διατάξει την καύση όλων των γραπτών του Ντε Σαντ μετά τον θάνατό του στη φυλακή το 1814. Τέτοια ήταν η ντροπή που είχε προκαλέσει στην οικογένεια, που το όνομά του έχει σβηστεί από το οικογενειακό δέντρο των Ντε Σαντ, όπως είπε ο απόγονός του Θιμπό ντε Σαντ, ο οποίος βρίσκεται και πίσω από τη διοργάνωση της δημοπρασίας. «Ολοι τους τη ζωή οι γονείς μου αγωνίζονταν για την αναγνώριση του Ντε Σαντ ενάντια σε όλες τις προκαταλήψεις και τα ψέματα και κληροδότησαν την αποστολή αυτή στα πέντε τους παιδιά», σχολίασε ο ίδιος.

Η πολυθρόνα αναμένεται να πωληθεί για έως και πενήντα χιλιάδες ευρώ, ενώ ένα πορτρέτο του πατέρα του Ντε Σαντ φιλοτεχνημένο από τον Ζαν-Μαρκ Νατιέ, το οποίο μετέφερε επίσης από φυλακή σε φυλακή, αναμένεται να πωληθεί προς μία ελάχιστα μικρότερη τιμή. Ανάμεσα στα χειρόγραφα βρίσκεται το συμβόλαιο γάμου του συγγραφέα και ένα γράμμα προς τη σύζυγό του με αόρατο μελάνι φτιαγμένο από χυμό λεμονιού, όπου παραπονιόταν για το τρόπο που τον κρατούσαν «σε ένα κλουβί προορισμένο για θηρία», καθώς και πολλά θεατρικά έργα που είχαν δραματοποιηθεί.

Η θεατρική φήμη του Ντε Σαντ δεν αποκαταστάθηκε νωρίτερα από τη δεκαετία του 1950 και ο εκδότης του αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες ακόμη και τότε για να αποφύγει τη λογοκρισία τμημάτων των έργων του Γάλλου συγγραφέα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή