Ο Ομπάμα δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων

Ο Ομπάμα δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ορλάντο της Φλόριντα μετέβη χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να βρεθεί στο πλευρό των οικογενειών των 49 θυμάτων της ένοπλης επίθεσης στο γκέι νυχτερινό κέντρο «Παλς» και να προσφέρει στην κοινότητα τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του στις δύσκολες αυτές στιγμές. «Η επίσκεψη του προέδρου στο Ορλάντο δεν σχετίζεται καθόλου με τον αυτουργό της επίθεσης», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ομπάμα στόχευε να δείξει στους κατοίκους του Ορλάντο ότι δεν είναι μόνοι τους μπροστά στην τραγωδία, με το ταξίδι αυτό να προστίθεται σε μια μεγάλη λίστα από επισκέψεις με τον ίδιο σκοπό, καθώς κατά τη διάρκεια των σχεδόν επτάμισι ετών στην προεδρία έχει κληθεί να διαχειριστεί συχνά την είδηση μιας πολύνεκρης ένοπλης επίθεσης. Οι λόγοι που όπλισαν το χέρι του 29χρονου Ομάρ Ματίν, γεννημένου στις ΗΠΑ από Αφγανούς γονείς, δεν είναι ξεκάθαροι. Αν και ο δράστης είχε εκφράσει την υποστήριξή του σε διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις, φέρεται να δρούσε μόνος, ενώ ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το βίαιο ξέσπασμά του μπορεί να συνδεόταν με προσωπική σύγχυση ως προς τη σεξουαλική του ταυτότητα.

Ο Ομπάμα συνάντησε τις οικογένειες των θυμάτων, τους γιατρούς, τους τραυματιοφορείς και τους κατοίκους που έσπευσαν στο νυχτερινό κέντρο για να προσφέρουν τη βοήθειά τους. Στη συνέχεια, είχε προγραμματισθεί δημόσια ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, κατά την οποία ο Ομπάμα εξέφρασε τη στήριξή του όχι μόνον προς τους κατοίκους του Ορλάντο, αλλά και προς την κοινότητα των ΛΟΑΤ, που θρηνεί για την απώλεια δεκάδων ζωών. «Θα είναι, πιστεύω, ένα ιδιαίτερα συναισθηματικό ταξίδι», σχολίασε ο Ερνεστ. «Ο πρόεδρος αναγνωρίζει ότι αποτελεί σύμβολο για τη χώρα, αλλά θα είναι αδύνατο για αυτόν να μην επηρεαστεί προσωπικά από τις συζητήσεις», προσέθεσε.

Την ίδια στιγμή, η έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης συνεχίζεται. Οπως υποστήριξε ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν ενώπιον επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας, η υπηρεσία «δεν μπόρεσε να εντοπίσει» άμεση σύνδεση ανάμεσα στον Ματίν και σε κάποια τρομοκρατική οργάνωση. Το FBI ανακρίνει τη δεύτερη σύζυγο του δράστη, καθώς η Νουρ Σαλμάν γνώριζε για τα σχέδιά του. Οι εισαγγελείς ετοιμάζουν τα αποδεικτικά στοιχεία για να ζητήσουν την απαγγελία κατηγοριών από το ομοσπονδιακό δικαστήριο εις βάρος της.

Η επίθεση στο «Παλς» αποτελεί ακόμη ένα γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο το εθνικό ντιμπέιτ στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή. Ο Ομπάμα έχει περιγράψει την αδυναμία του να προωθήσει αυστηρότερους νόμους για τα όπλα ως το μελανό σημείο της προεδρίας του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή