Αποδέκτης επικρίσεων ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ

Αποδέκτης επικρίσεων ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς το τέλος μιας συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες αυτό τον μήνα, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την άποψή του σχετικά με την αμφιλεγόμενη πρόταση της Ιταλίας να φιλοξενούνται οι πρόσφυγες σε πλωτά hotspots. Ο Γιούνκερ κοίταξε με απορία, καθώς ο δημοσιογράφος της ιταλικής τηλεόρασης επαναλάμβανε την ερώτηση, για να έρθει αντιμέτωπος με ένα σκεπτικά αιωρούμενο δάκτυλο, ενώ ο βοηθός τού πολιτικού από το Λουξεμβούργο προσπαθούσε να του εξηγήσει. Απελπισμένος ο ρεπόρτερ επιχείρησε μία γαλλική μετάφραση του όρου. Ο Γιούνκερ σήκωσε τα φρύδια του. Υστερα από μία σύντομη συζήτηση με τον βοηθό του, ο ίδιος απάντησε ότι αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις, υπάρχουν νομικοί προβληματισμοί για το ζήτημα.

Το μεταναστευτικό δεν είναι το μόνο πρόβλημα για το οποίο αναζητεί απαντήσεις ο Γιούνκερ, αφού η Ε.Ε. διανύει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της. Από την ανέγερση φρακτών στα σύνορα μεταξύ κρατών-μελών έως τον κίνδυνο ενός Brexit και την οικονομική κρίση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγωνίζεται χωρίς ορατά αποτελέσματα απέναντι στην αβεβαιότητα. Σύμφωνα με επικριτές, αλλά και άτομα από τον στενό κύκλο συνεργατών του Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Επιτροπής κινείται στο περιθώριο. «Είναι αλήθεια ότι δεν τον βλέπουμε, αλλά κανείς δεν διαμαρτύρεται γιατί η παρουσία του δεν είναι απαραίτητη για την καθημερινή λειτουργία της Ε.Ε.», σχολίασε υψηλόβαθμος διπλωμάτης. Οι συνεργάτες του Γιούνκερ ανησυχούν ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις τον έχουν καταστήσει πολιτικά παράλυτο και έχουν επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του. Πολλοί μάλιστα έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την ικανότητά του να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Οταν ο Γιούνκερ ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε επιλεγεί ως μία πολλά υποσχόμενη «μηχανή συναίνεσης». «Οι πολίτες χάνουν την πίστη τους… είναι η ώρα να δώσουμε νέα πνοή στο ευρωπαϊκό σχέδιο», είχε δηλώσει μερικές ημέρες μετά την εκλογή του. Η Επιτροπή Γιούνκερ, ωστόσο, έχει κατορθώσει περισσότερο να χάσει παρά να ανακτήσει τη δημόσια εμπιστοσύνη, όπως προδίδουν οι δημοσκοπήσεις του Ευρωβαρόμετρου.

Οι υποστηρικτές, εντούτοις, του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου βρίσκονται ακόμη δίπλα του και προέρχονται από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα. Ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, επιμένει ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο. «Ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει δομήσει την Επιτροπή έτσι ώστε να επικεντρώνεται στα μεγάλα ζητήματα που απαιτούν την προεδρική προσοχή, όπως η προσφυγική κρίση και η ελληνική κρίση, για παράδειγμα», διευκρίνισε ο ίδιος. Οι επικριτές του Γιούνκερ, από την πλευρά τους, υπογραμμίζουν ότι αυτό που λείπει είναι μία μακροπρόθεσμη στρατηγική, αφού η πολιτική ατζέντα μέχρι στιγμής δομείται από πολιτικούς υπολογισμούς. Η μετριοπαθής στάση του, βέβαια, έχει προσφέρει σε άλλα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και σε παράγοντες των εθνικών κυβερνήσεων την ευκαιρία να αναλάβουν πιο επιδραστικό ρόλο. Το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή, όπως ψιθυρίζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταξύ τους, είναι να υπομείνει τα τρία υπόλοιπα χρόνια της θητείας του Γιούνκερ. Οι αξιωματούχοι στο κοντινό του περιβάλλον αναφέρουν ότι η διάθεσή του έχει «σκοτεινιάσει», καθώς τα ευρωσκεπτικιστικά λαϊκιστικά κόμματα πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς διέψευσε, ωστόσο, την πιθανότητα παραίτησης του Γιούνκερ από την προεδρία στην περίπτωση ενός Brexit, χαρακτηρίζοντας τις φημολογίες άτοπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή