Τραμπ: Ωραία πόλη το Βέλγιο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία ακόμη γκάφα προέβη ο Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, όταν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ατλάντα αποκάλεσε το Βέλγιο πόλη. «Το Βέλγιο είναι μια πολύ όμορφη πόλη», ανέφερε επιδεικνύοντας και πάλι τις ελλιπείς γεωγραφικές του γνώσεις. Η αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Χίλαρι Κλίντον, χωρίς να χάσει λεπτό, κοινοποίησε το βίντεο της γκάφας στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, συνοδευόμενο από την εξής πρόταση: «Ενα διάγγελμα του πιθανού επόμενου προέδρου σας για τη γεωγραφία». Επίσης, σε εξίσου ειρωνικό τόνο, χαρακτήρισε το Βέλγιο «την αγαπημένη πόλη του Ντόναλντ Τραμπ».

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ αναφέρεται δημοσίως στο Βέλγιο, παρότι, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, έχει 20 χρόνια να το επισκεφθεί. Είχε προηγηθεί ο προσβλητικός χαρακτηρισμός του για τις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο, οπότε είχε παρομοιάσει τη βελγική πρωτεύουσα με «κολαστήριο», θέλοντας να τονίσει την άποψή του ότι η πόλη έχει ανάγκη από περισσότερη αφομοίωση του μουσουλμανικού πληθυσμού της. «Πηγαίνετε στο Παρίσι, πηγαίνετε στις Βρυξέλλες… Κάτι συμβαίνει εκεί πέρα και δεν είναι καλό. Οπου θέλουν εφαρμογή της σαρίας, πρέπει να υπάρξει κάποια αφομοίωση», είχε αναφέρει.

Στο μεταξύ, την επαύριο του μακελειού στο Ορλάντο της Φλόριντα, που κόστισε τη ζωή σε 49 ανθρώπους, στις ΗΠΑ διεξάγεται έντονος διάλογος αναφορικά με την οπλοκατοχή και τους περιορισμούς της. Ο υποψήφιος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν άργησε να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα, μετατρέποντας σε κάποιο βαθμό τις θέσεις του για μη επιβολή περιορισμών στην οπλοκατοχή, τις οποίες υπερασπιζόταν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της καμπάνιας για την υποψηφιότητά του. Την Τετάρτη εξέφρασε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν περιορισμοί στην προμήθεια όπλων, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να απαγορευθεί η αγορά όπλων σε άτομα που βρίσκονται σε καταλόγους παρακολούθησης για τρομοκρατία, καθώς και σε λίστες απαγόρευσης επιβίβασης σε επιβατικά αεροπλάνα. Πιθανώς, ο Τραμπ επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αποκάλυψη ότι ο δολοφόνος του Ορλάντο προμηθεύθηκε τα όπλα του νόμιμα, παρότι οι Αρχές τον είχαν τοποθετήσει σε κατάλογο παρακολούθησης.

Οι δηλώσεις του Τραμπ αναμένεται να τον φέρουν σε σύγκρουση με την Εθνική Ενωση Οπλων (NRA), η οποία έχει περιγράψει τις συγκεκριμένες απαγορεύσεις στην προμήθεια όπλων ως «αναποτελεσματικές, αντισυνταγματικές ή και τα δύο». Ο Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους της NRA, πιστεύοντας ότι οι τελευταίοι θα ασπαστούν την πρότασή του. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του NRA Κρις Κοξ, η ένωση συμφωνεί με την ανάγκη θέσπισης κάποιων περιορισμών, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι στους δυνητικούς αγοραστές που βρίσκονται στους συγκεκριμένους καταλόγους και ταυτόχρονα να καθυστερείται η πώληση όπλων στα συγκεκριμένα άτομα. Τέλος, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχει σημείο σύγκλισης με την πρόταση του Τραμπ, αναφέροντας ότι «προφανώς και μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι, αν σε παρακολουθεί το FBI για πιθανές τρομοκρατικές διασυνδέσεις, δεν θα μπορείς να προμηθευθείς όπλο χωρίς κανέναν έλεγχο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή