Το ΝΑΤΟ, η Ρωσία και η αποτρεπτική «γραμμή»

Το ΝΑΤΟ, η Ρωσία και η αποτρεπτική «γραμμή»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενίσχυση της άμυνας απέναντι στη Ρωσία στη γεωγραφική περιοχή από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα διακήρυξε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ την Τρίτη, τονίζοντας ότι ταυτόχρονα θα διατηρηθεί κάθε δυνατή επαφή με τη Μόσχα, ώστε να αποτραπεί απρόβλεπτη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.

Ανοίγοντας την πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η προστασία των εδαφών και των ανθρώπων μας είναι η πρωταρχική ευθύνη του ΝΑΤΟ», διευκρινίζοντας ότι, «αν κάποιος από τους συμμάχους μας δεχθεί επίθεση, η Συμμαχία θα αντιδράσει απολύτως ενωμένη». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού οι υπουργοί Αμυνας της Συμμαχίας συμφώνησαν στην εγκατάσταση τεσσάρων πολυεθνικών ταγμάτων στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, καθώς και στην προκαταβολική αποθήκευση εξοπλισμού και προμηθειών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η συνάντηση έθεσε τις βάσεις για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί στις 8 και 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία. Οι υπουργοί Αμυνας συζήτησαν για την ανάγκη περισσότερης συνεργασίας με την Ε.Ε. για ζητήματα ασφαλείας, για τη βελτίωση των συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών, λήψης αποφάσεων και κυβερνοάμυνας της Συμμαχίας, για τις νατοϊκές βάσεις στο Αφγανιστάν και για την αντιμετώπιση της απειλής του ISIS και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, παρουσία του Ουκρανού υπουργού Αμυνας, συζητήθηκε και το ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, οδηγώντας σε δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ κατά της ρωσικής εμπλοκής στην Κριμαία.

Σε «απειλούμενες» περιοχές

Η αποδοτική και ταχεία δράση της Ρωσίας στην κριμαϊκή κρίση οδήγησε στην απόφαση εγκατάστασης των παραπάνω στρατιωτικών δυνάμεων σε περιοχές που το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται ως απειλούμενες από τη ρωσική επιθετικότητα. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία έχουν ήδη αναλάβει την πρωτοκαθεδρία στη δημιουργία των τριών από τα τέσσερα πολυεθνικά τάγματα, ενώ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η καναδική ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει τη δημιουργία του τέταρτου τάγματος. Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε επίσης ότι οι υπουργοί Αμυνας συζήτησαν το ενδεχόμενο δημιουργίας ταξιαρχίας 3.000-5.000 ανδρών στη Ρουμανία για την ενίσχυση της άμυνας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον, όπως δηλώνουν νατοϊκοί αξιωματούχοι, εξετάζεται πρόταση της Ρουμανίας για κοινά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα οποία θα επικεντρωθούν στις απαιτήσεις που επιβάλλουν οι ιδιομορφίες της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, καθώς και προτάσεις για ενίσχυση της αεροπορικής και ναυτικής άμυνας στη Μαύρη Θάλασσα, λόγω των ανησυχιών που εγείρει η παρουσία δυνάμεων του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη των συνεδριάσεων, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι, παρότι το ΝΑΤΟ αντιδρά σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως απειλή για την ασφάλειά του, «την ίδια στιγμή θέλει να διαδώσει το ηχηρό μήνυμα ότι δεν επιδιώκει αναμέτρηση με τη Ρωσία και δεν θέλει έναν καινούργιο Ψυχρό Πόλεμο», τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να κρατήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT