Μπόνους 15-25 εδρών ζητεί ο Στ. Θεοδωράκης

Μπόνους 15-25 εδρών ζητεί ο Στ. Θεοδωράκης

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν δεν υπάρχει ένα μπόνους από 15 έως 25 έδρες, το οποίο θα παίρνει ούτως ή άλλως ο νικητής των εκλογών, το Ποτάμι δεν θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό διεμήνυαν χθες συνεργάτες του κ. Στ. Θεοδωράκη, αναδεικνύοντας τη βασική διαφορά που έχει η Σεβαστουπόλεως με τις διαφαινόμενες προθέσεις της κυβέρνησης και κυρίως την πληροφορία ότι μπόνους θα υπάρχει μόνον εάν ο νικητής ή μια σύμπραξη κομμάτων ξεπεράσει το 40%. «Η χώρα πρέπει να μπορεί να κυβερνηθεί και γι’ αυτό ο νικητής πρέπει να διατηρήσει μια μικρή, έστω, πριμοδότηση που θα μπορούσε να είναι οι μισές έδρες του ποσοστού του», έχει πει επανειλημμένως ο Στ. Θεοδωράκης και σε αυτό το αίτημά του δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει.

Στη συνάντηση, ωστόσο, που θα έχει την Παρασκευή με τον κ. Τσίπρα, θα απαριθμήσει και τις άλλες προτάσεις του Ποταμιού. Οπως π.χ. τη μείωση των βουλευτών σε 255, τη χορήγηση ψήφου στην ομογένεια, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και τη δυνατότητα να ψηφίζει κάθε πολίτης τον τοπικό βουλευτή του ανεξαρτήτως του κόμματος που θα επιλέξει στην περιφέρεια.

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό, μετά τον πρώτο αυτό κύκλο των διερευνητικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, να συγκροτήσει μια άτυπη επιτροπή με έναν εκπρόσωπο από κάθε κόμμα. Και τούτο, όπως έλεγε χθες, για να μην προκληθεί σύγχυση στους πολίτες και να πούμε όλοι ξεκάθαρα τις προτάσεις μας».

Με απλά λόγια, ο κ. Θεοδωράκης θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα όλα τα κόμματα να δηλώσουν ξακάθαρα αν επιθυμούν μπόνους στον νικητή και ποιο θα είναι αυτό, αν τάσσονται κατά ή υπέρ της διατήρησης του ορίου του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή, αν θέλουν σταυρό ή λίστα, αν διαφωνούν με το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και κυρίως αν συμφωνούν με την πρόταση του Ποταμιού να μειωθούν οι βουλευτές και να ψηφίζει στο εξής και η ομογένεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT