«Οχι» στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών από ΚΚΕ

«Οχι» στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών από ΚΚΕ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ΚΚΕ να ψηφίσει οποιονδήποτε νέο εκλογικό νόμο φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από τις διαδοχικές τοποθετήσεις που έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος, μάλιστα, επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ για την ατολμία του να εφαρμόσει το σύστημα που παραδοσιακά επεδίωκε η Αριστερά.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, «όταν το ΚΚΕ λέει απλή αναλογική, εννοεί την απλή, άδολη και ανόθευτη αναλογική». Με άλλα λόγια, την κατάργηση του ορίου του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή και την αναλογική διανομή και των 300 εδρών σε όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, βάσει του ποσοστού που θα συγκεντρώσουν πανελλαδικά. Εχει δε σημασία ότι στο ερώτημα «και πώς θα μπορούσε να σχηματισθεί κυβέρνηση με ένα τέτοιο σύστημα που θα έβαζε στη Βουλή περί τα 12 με 14 κόμματα;», ο κ. Κουτσούμπας απαντά ότι θα προτιμούσε η χώρα να μείνει ακόμη και ακυβέρνητη για ένα διάστημα από το να έχει κυβερνήσεις όπως του ΣΥΡΙΖΑ ή και εν γένει αυτές των τελευταίων ετών.

Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι το ΚΚΕ αντιτάσσεται και με τη διάσπαση των μεγάλων περιφερειών που επιθυμεί σχεδόν το σύνολο των κομμάτων, όπως αυτήν της Β΄ Αθήνας. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Δημ. Κουτσούμπας έχει υποστηρίξει ότι θα είναι έγκλημα για τα μικρά κόμματα να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες. Το επιχείρημα που επικαλείται είναι πως «σε αυτές και κυρίως στη Β΄ Αθήνας βγάζουν τις περισσότερες έδρες τους τα μικρά κόμματα και τυχόν διάσπασή τους θα έχει ως αποτέλεσμα να εκλέγονται τυχαία οι βουλευτές τους σε διάφορες περιοχές, με την κεντρική ηγεσία να μην μπορεί καν να προβλέψει ποιος θα είναι ο κορμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT