Κριτική Θεοδωράκη κατά Ν.Δ. για το μπόνους των 50 εδρών

Κριτική Θεοδωράκη κατά Ν.Δ. για το μπόνους των 50 εδρών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτωπο και με τη Ν.Δ. άνοιξε χθες ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, προκαλώντας ευθέως τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να πει δημοσίως, αν θεωρεί λογικό και δίκαιο στις νέες πολιτικές συνθήκες το πρώτο κόμμα να εξακολουθεί να παίρνει μπόνους 50 έδρες. Μάλιστα, ο ίδιος –μιλώντας στον ΣΚΑΪ– υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε ανύποπτο χρόνο είχε πει ότι μια τόσο μεγάλη πριμοδότηση δεν είναι επιτρεπτή σε μια δημοκρατία και αναρωτήθηκε ρητορικά «μήπως και η Ν.Δ. συμπεριφέρεται τελικά σαν όλα τα παλιά κόμματα της αντιπολίτευσης που λίγο πριν γίνουν κυβέρνηση έλεγαν “ωραίο το μπόνους, ας το πάρω και μετά ας αλλάξω εγώ τον εκλογικό νόμο”».

Η δημόσια κριτική του κ. Θεοδωράκη στον κ. Μητσοτάκη δεν είναι προφανώς άσχετη με τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι δεν προτίθεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο να συνεργαστεί προεκλογικά με τη Ν.Δ., πόσο μάλλον να εντάξει το κόμμα του στις τάξεις της. Για να είναι, ωστόσο, απολύτως ξεκάθαρος ως προς τη γραμμή του κόμματός του σε σχέση με τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος κράτησε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από τον κ. Αλ. Τσίπρα. «Η κυβέρνηση θα όφειλε να έχει πει στοιχειωδώς τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει με τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση» είπε και δήλωσε άκρως επιφυλακτικός έναντι του πρωθυπουργού, καταλογίζοντάς του ότι «είναι ένας άνθρωπος που έχει πάντα δεύτερες σκέψεις» και εκτιμώντας ότι «πολλά απ’ αυτά που κάνει είναι για να φύγει η κουβέντα από την οικονομία και από τα σημαντικά σφάλματα του ιδίου και της κυβέρνησής του».

Ξεκάθαρος ήταν ο κ. Θεοδωράκης και ως προς τους όρους που θα θέσει στον πρωθυπουργό για να ψηφίσει το Ποτάμι οποιαδήποτε εκλογική αλλαγή. Αφού επανέλαβε ότι δεν διαπραγματεύεται την κατάργηση του ορίου του 3%, τόνισε την ανάγκη να παραμείνει μια κυμαινόμενη πριμοδότηση 15-25 εδρών στον νικητή, αναλόγως του ποσοστού του, «γιατί θέλουμε» όπως είπε «σταθερές κυβερνήσεις και όχι να γίνει η Βουλή σκορποχώρι με 15 κόμματα του 1%». Τέλος, συμφώνησε με το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ενώ προανήγγειλε ότι θα επιμείνει στην ανάγκη να ψηφίζουν και οι ομογενείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT