Επενδύσεις 66,8 εκατ. σχεδιάζει την επόμενη διετία η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Επενδύσεις 66,8 εκατ. σχεδιάζει την επόμενη διετία η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την περίοδο 2017-2019 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προγραμματίζει επενδύσεις συνολικού ύψους 66,8 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα αφορά νέο εξοπλισμό τόσο για την παραγωγή νέων προϊόντων όσο και για τη βελτίωση των μηχανημάτων για τη βαρελίσια μπίρα (draft), που χρησιμοποιούνται στους χώρους μαζικής εστίασης. Την ίδια ώρα, πάντως, η διοίκηση της εταιρείας δεν κρύβει τη δυσφορία της έναντι της κυβέρνησης για την πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην μπίρα, προσθέτοντας μάλιστα ότι μπορεί να απορροφήσει μέρος μόνο της αύξησης αυτής που θα επιβαρύνει κατά 16% την τελική τιμή καταναλωτή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Ζωούλλης Μηνά, η εταιρεία έχει προγραμματίσει για το 2017 επενδύσεις ύψους 24,2 εκατ. ευρώ, για το 2018, 21,8 εκατ. ευρώ και για το 2019, 20,8 εκατ. ευρώ, ενώ για το τρέχον έτος το επενδυτικό της πρόγραμμα ανέρχεται σε 16,6 εκατ. ευρώ. Στα σχέδια της εταιρείας –χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις– περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα.

Το επενδυτικό πρόγραμμα πιθανώς θα ήταν μεγαλύτερο εάν η εγχώρια κατανάλωση δεν είχε υποχωρήσει σημαντικά κατά τα χρόνια της κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο κ. Μηνά, συνολικά η αγορά μπίρας στην Ελλάδα υποχωρεί κατά 2% ετησίως την περίοδο 2011-2015 και από τα 4,01 εκατ. εκατόλιτρα το 2011 έφτασε το 2015 στα 3,7 εκατ. εκατόλιτρα, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση υποχώρησε το 2015 στα 34 λίτρα από 36 λίτρα το 2011, ενώ προ κρίσης βρισκόταν στα 40 λίτρα. «Κάθε 2% μείωση στην αγορά της μπίρας στοιχίζει στην ελληνική οικονομία 50 εκατ. ευρώ», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για να καταδείξει τη σημασία του κλάδου στην ελληνική οικονομία. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το 2015 η αγορά σε σύγκριση με το 2014 υποχώρησε περισσότερο, κατά 3%, παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός είναι αυξημένος. «Χρειαζόμαστε τον Ελληνα να πίνει μπίρα στις διακοπές του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μηνά.

Η τελευταία αύξηση, ωστόσο, από την 1η Ιουνίου του ΕΦΚ στην μπίρα στα 62,5 ευρώ/εκατόλιτρο (υπενθυμίζεται ότι το 2008 ο αντίστοιχος ΕΦΚ ήταν 14,1 ευρώ/εκατόλιτρο) κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην ενίσχυση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, έως 31/5/2016 οι φόροι (ΕΦΚ, ΦΠΑ και δημοτικοί φόροι) αντιστοιχούσαν στο 36% της τιμής καταναλωτή μιας φιάλης μπίρας 500 ml, ενώ από 1/6/2016 οι φόροι αντιστοιχούν στο 45% της τιμής. «Με την τελευταία αύξηση προσδοκά το κράτος έσοδα 130 εκατ. ευρώ, όταν τα κέρδη προ φόρων συνολικά του κλάδου μπίρας στην Ελλάδα είναι 30 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Μηνά. Ο ίδιος επίσης αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη εξορθολογισμού του ΕΦΚ, όχι μόνο μείωσής του αλλά και κλιμακωτής επιβολής του, υποστηρίζοντας ότι οι πολύ μικροί ζυθοποιοί, με παραγωγή έως 20.000 εκατόλιτρα, δεν θα έπρεπε να επιβαρύνονται καθόλου. Σημειώνεται, τέλος, ότι το 2015 έκλεισε για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία με τζίρο 308,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 4,1%, τα κέρδη προ τόκων, φόρων στα 14,7 εκατ. ευρώ, επίσης αυξημένα κατά 4,1% (δεν συμπεριλαμβάνεται η πρόβλεψη για το πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού), ενώ το μερίδιό της διαμορφώθηκε σε 53%. Η αύξηση του τζίρου προήλθε κυρίως από την αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 25 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT