Ανώτατο Δικαστήριο κατά Ομπάμα για άσυλο σε μετανάστες

Ανώτατο Δικαστήριο κατά Ομπάμα για άσυλο σε μετανάστες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την απογοήτευσή του εξέφρασε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, που απέρριψε τα σχέδια του προέδρου για την προστασία εκατομμυρίων παράτυπων μεταναστών από ενδεχόμενη απέλαση.

«Εδώ και δύο δεκαετίες, το μεταναστευτικό μας σύστημα νοσεί, ενώ το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπόρεσε σήμερα να εκδώσει απόφαση μας απομακρύνει ακόμη περισσότερο από εκεί όπου θα έπρεπε να βρισκόμαστε», είπε ο πρόεδρος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε, ωστόσο, τα εκατομμύρια μεταναστών που κινδυνεύουν με απέλαση ότι δεν πρέπει να φοβούνται για το άμεσο μέλλον τους στη χώρα. «Η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει να επικεντρώνει τις προσπάθειες των διωκτικών μας αρχών σε όσους μετανάστες έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, ενώ οι απελάσεις όσων έχουν παραβιάσει μόνον τη μεταναστευτική νομοθεσία θα παραμείνουν χαμηλά στον κατάλογο των προτεραιοτήτων μας», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η ψηφοφορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία έληξε με ισοψηφία 4 -4, αποτελεί μία από τις ύστατες επιτυχίες των Ρεπουμπλικανών αντιπάλων του προέδρου επτά μήνες πριν από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ενώ εγγυάται ότι το μεταναστευτικό θα παραμείνει στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Το σχέδιο του προέδρου, που χρονολογείται στο 2014, θα επέτρεπε σε περίπου 4 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες –που διαμένουν παράνομα στις ΗΠΑ από το 2010, δεν διαθέτουν βεβαρυμένο ποινικό μητρώο και έχουν παιδιά που γεννήθηκαν σε αμερικανικό έδαφος– να ενταχθούν σε πρόγραμμα, με στόχο την προστασία τους από την απέλαση και την εξασφάλιση νόμιμης εργασίας.

Στο μεταξύ, την καθιστική τους διαμαρτυρία («sit-in») στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον διέκοψαν χθες οι Δημοκρατικοί βουλευτές, υποσχόμενοι, ωστόσο, να συνεχίσουν τον αγώνα τους για ψήφιση αυστηρότερων νόμων οπλοκατοχής, στον απόηχο της σφαγής στο Ορλάντο.

Δεκάδες Δημοκρατικοί κατέκλυσαν την αίθουσα της Βουλής και κάθισαν στο πάτωμα επί 16 ώρες, διακόπτοντας τις εργασίες του Σώματος. Μετά το πέρας των 16 ωρών, όμως, οι πλειοψηφούντες Ρεπουμπλικανοί ανέκτησαν τον έλεγχο των διαδικασιών, προχώρησαν στην ψήφιση διαφόρων νομοθετημάτων (που δεν άπτονταν, ωστόσο, θεμάτων οπλοκατοχής) και κήρυξαν τη διάλυση της Βουλής ενόψει της εθνικής επετείου της 4ης Ιουλίου.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής της Τζόρτζια Τζον Λιούις, βετεράνος του κινήματος υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων τη δεκαετία του 1960 και επικεφαλής της πρωτότυπης διαμαρτυρίας, δεσμεύθηκε ότι τα δημοκρατικά μέλη του Κογκρέσου θα επαναλάβουν τέτοιες ενέργειες, με στόχο την αυστηροποίηση των νόμων που διέπουν την πώληση όπλων στις ΗΠΑ.

«Σήμερα πραγματοποιήσαμε σημαντικά βήματα. Παρότι, όμως, περάσαμε μια γέφυρα, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Οταν η Βουλή συνέλθει πάλι τον Ιούλιο, θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας. Ο αμερικανικός λαός απαιτεί από εμάς να κάνουμε κάτι», δήλωσε ο κ. Λιούις.

Ρεπουμπλικανοί βουλευτές εξέφρασαν την οργή τους για την απώλεια της αίθουσας, έστω και για λίγες ώρες, με κάποιους εξ αυτών να κινούνται εναντίον Δημοκρατικών συναδέλφων τους, απειλώντας τους ακόμη και με σωματική βία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν αρνήθηκε να δεχθεί τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών για ψήφιση νόμων που θα καθιστούσαν αυστηρότερο τον έλεγχο των επίδοξων αγοραστών όπλων, λέγοντας ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε περιορισμό των συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών των συμπατριωτών του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT