Στη Βουλή η σύμβαση για την παραχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco

Στη Βουλή η σύμβαση για την παραχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο κυρωτικού νόμου της κυβέρνησης για την έγκριση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για το τελικό στάδιο της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και πολλοί συνδέουν τη χρονική στιγμή της κατάθεσής του με την επικείμενη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο στις αρχές Ιουλίου.

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων υπάλληλων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, οι οποίες έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λιμενική βιομηχανία, διά της εκπροσώπου της έχει ήδη δεσμευτεί πως θα εισαγάγει και πρόσθετες ρυθμίσεις για τα εργασιακά, όπως το δικαίωμα μετατάξεων.

Ειδικότερα, στον νόμο, κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο και τον υπουργό ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, θα προβλέπεται η διατήρηση σε ισχύ του γενικού κανονισμού προσωπικού της ΟΛΠ Α.Ε. και η όποια ενδεχόμενη αντικατάστασή του δεν μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά γενικές διατάξεις περί ιδιωτικών επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων. Ακόμα θα προβλέπεται η διατήρηση σε ισχύ του κανονισμού εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας της ΟΛΠ Α.Ε. μέχρι την ενδεχόμενη κατάργηση και αντικατάστασή του έπειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Τέλος, θα προβλέπεται η δυνατότητα επιλογής μετάταξης των εργαζομένων τόσο στην ΟΛΠ Α.Ε. όσο και στην ΟΛΘ Α.Ε. σε υπηρεσίες, φορείς ή νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε οργανισμούς λιμένα καθώς και σε εταιρείες του ν. 3429/2005, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.

Η ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης, που εφόσον κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, αναμένεται να γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, βάζει στην τελική ευθεία τη μεταβίβαση των μετοχών (51% αρχικά) και του ελέγχου της διοίκησης στην Cosco. Η Cosco θα καταβάλει αρχικά 280,5 εκατ. ευρώ και θα πάρει το 51%, και εντός πέντε ετών, εφόσον έχει υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 290 εκατ., θα καταβάλει επιπλέον 88 εκατ. για να αποκτήσει και το υπόλοιπο 16%.

Η συνολική αξία της συμφωνίας πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. στην Cosco Group (Hong Kong) Limited ανέρχεται, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT