Νέος πρωθυπουργός τον Οκτώβριο στη Βρετανία

Νέος πρωθυπουργός τον Οκτώβριο στη Βρετανία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληρώνοντας το τίμημα του ριψοκίνδυνου και ατελέσφορου, τελικά, στρατηγήματός του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας του στην Ε.Ε., ο Ντέιβιντ Κάμερον δρομολόγησε την παραίτησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα, λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος.

Ο 49χρονος Κάμερον εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ λίγο μετά τις 8 το πρωί, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Σαμάνθα. Εμφανώς συγκινημένος, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι επικοινώνησε με τη βασίλισσα Ελισάβετ και της γνωστοποίησε την απόφασή του να παραιτηθεί, αφού το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα ορίσει τον αντικαταστάτη του, στην εθνική του συνδιάσκεψη, τον Οκτώβριο.

«Ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. και η βούλησή του πρέπει να γίνει σεβαστή», δήλωσε ο κ. Κάμερον. Προσέθεσε δε ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του με στόχο να «σταθεροποιήσει το σκάφος» τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες και μήνες, αλλά ότι είναι ανάγκη να αναδειχθεί ένας νέος πρωθυπουργός ώστε να διαπραγματευθεί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες τη διαδικασία του «διαζυγίου» με την Ενωση.

Ο Κάμερον αναδείχθηκε ηγέτης των Συντηρητικών το 2005 και τους οδήγησε σε δύο διαδοχικές εκλογικές νίκες. Το 2013 ανέλαβε το ρίσκο του δημοψηφίσματος για να καθησυχάσει τους ευρωσκεπτικιστές «αντάρτες» του κόμματός του και να κερδίσει τις περυσινές βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, η βεβαιότητά του ότι θα κερδίσει το δημοψήφισμα, άρχισε να κλονίζεται όταν, την τελευταία στιγμή πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, ο δημοφιλής πρώην δήμαρχος Λονδίνου και επικρατέστερος ως διάδοχός του, Μπόρις Τζόνσον, αποφάσισε να ηγηθεί της εκστρατείας υπέρ του Brexit. Η κίνησή του έδωσε στην καμπάνια μια αξιοπιστία και μια επικοινωνιακή δυναμική που στερούνταν όσο κυριαρχούσαν πιο περιθωριακές φιγούρες, όπως εκείνη του Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του Κόμματος της Ανεξαρτησίας (UKIP).

Εχοντας κερδίσει το ριψοκίνδυνο στοίχημα, ο Μπόρις Τζόνσον έπλεξε χθες το εγκώμιο του Κάμερον –παλιού συμμαθητή και φίλου του– την πολιτική καριέρα του οποίου είχε φροντίσει να υπονομεύσει. Αποκάλεσε τον Κάμερον «έναν από τους πιο εξαιρετικούς πολιτικούς της γενιάς μας» και εξήρε τη «γενναιότητα» που επέδειξε. Πολιτικοί αναλυτές στο Λονδίνο θεωρούν ότι ο Τζόνσον είναι ο μακράν πιθανότερος διάδοχος του Κάμερον, ακολουθούμενος από τον υπ. Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ και την υπ. Εσωτερικών, Τερέζα Μέι.

Πάντως, ο Τζόνσον δεν έδειξε χθες να βιάζεται. Σε μια εμφανή προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για βιασύνη και, όπως είπε ο πρωθυπουργός, τίποτα δεν θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα». Υποστήριξε όμως ότι η Βρετανία θα ωφεληθεί, μεσοπρόθεσμα, από την επιλογή του Brexit, καθώς «θα βρει πάλι τη φωνή της στον κόσμο, μια φωνή που να είναι ανάλογη της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στη Γη».

Υπό έντονη αμφισβήτηση βρίσκεται από χθες και ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Δύο βουλευτές των Εργατικών υπέβαλαν πρόταση να συζητηθεί ζήτημα ηγεσίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλογίζοντας στον Κόρμπιν άνευρη και αναποτελεσματική παρουσία στην καμπάνια υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Εκατομμύρια ψηφοφόροι των Εργατικών, ιδίως στις πιο φτωχές περιοχές, στράφηκαν στο Brexit, παρά την τοποθέτηση της κομματικής ηγεσίας υπέρ της παραμονής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή