Αποδόσεις

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Σχετικά περιορισμένος ήταν χθες ο αντίκτυπος που είχε στις τιμές του πετρελαίου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Βρετανίας, με την πτώση να περιορίζεται περίπου στο 4%. Το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν το απόγευμα στα 48,02 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 46,18 δολάρια το βαρέλι. Οπως επισημαίνουν αναλυτές του κλάδου, έχουν προηγηθεί πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην αγορά πετρελαίου… Η Βρετανία καταναλώνει λιγότερο από 1,6 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, που αντιστοιχεί μόλις στο 1,6% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Ερχεται 15η σε κατανάλωση πετρελαίου, ενώ η κατανάλωσή της παραμένει στάσιμη ή ακόμη και πτωτική από το 2005. Αναλυτές εκτιμούν πως σημαντικότερος θα είναι ο αντίκτυπος μόνον αν υπάρξει μετάδοση κρίσης στην υπόλοιπη Ε.Ε. που καταναλώνει περίπου 11,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ανοδικά ο χρυσός

Ανοδικά κινήθηκε χθες κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η τιμή του χρυσού, ο οποίος θεωρείται ασφαλής επιλογή από τους επενδυτές σε συνθήκες αβεβαιότητας και αστάθειας λόγω αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. H τιμή του εκτινάχθηκε κατά 8,2% στα υψηλότερα επίπεδα διετίας των 1.358,2 δολαρίων η ουγγιά, αν και στη συνέχεια περιόρισε την άνοδο στο 5,21% και στα 1.320,61 δολάρια η ουγγιά. Η αναζωογόνηση στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου παρατηρήθηκε, αφότου την Πέμπτη κατρακύλησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων στα 1.251,16 δολάρια η ουγγιά. Ο ανώτερος αναλυτής αγοράς πολύτιμων μετάλλων Νάεμ Ασλαμ της Think Forex στο Λονδίνο επισήμανε ότι ο χρυσός τελούσε υπό τεράστια πίεση πωλήσεων τις τελευταίες ημέρες, αλλά η χθεσινή αποδείχθηκε εξαιρετική. Τα επόμενα πεδία αντίστασης για τον χρυσό είναι τα 1.400 δολάρια η ουγγιά. «Το πολύτιμο μέταλλο έχει πάρει φωτιά και αποδεικνύεται ως ο πραγματικός νικητής του Brexit», δήλωσε ο κ. Ασλαμ. «Από τη δική τους πλευρά, οι επενδυτές προσπαθούν να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους και διαπιστώνουμε πως θα έλθουν ορισμένα μεγάλα στοιχήματα στην αγορά, η οποία ωθεί ανοδικά τις τιμές του μετάλλου».

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Κύμα πωλήσεων ελληνικών ομολόγων προκάλεσε την Παρασκευή το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Το spread (διαφορά απόδοσης 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) αναρριχήθηκε την Παρασκευή στις 882 μονάδες βάσης από 771 μονάδες βάσης που ήταν το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης και έναντι 774 μονάδων βάσης που ήταν το κλείσιμο του spread την περασμένη Τρίτη 21 Ιουνίου. Το ετήσιο κρατικό ομόλογο είχε απόδοση 11,50% την Παρασκευή από 8,10% στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Το 3ετές κρατικό ομόλογο είχε απόδοση 10,50% στη χθεσινή συνεδρίαση έναντι 8,65% που ήταν η απόδοση την πρώτη εργάσιμη συνεδρίαση της εβδομάδας. Το 10ετές κρατικό ομόλογο αναρριχήθηκε στο 8,75% από 7,80% της συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης 21 Ιουνίου. Η αξία των συναλλαγών στην εγχώρια αγορά ομολόγων ξεπέρασε τα 5 εκατ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή