Το χρονολόγιο και η διαπραγμάτευση της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Το χρονολόγιο και η διαπραγμάτευση της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χρόνια θα χρειασθούν για να εξέλθει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Την περίοδο αυτή, η χώρα θα συνεχίσει να υπόκειται και να εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τους νόμους της Ενωσης, χωρίς ωστόσο να συμμετέχει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, όπως προβλέπει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

Στα δύο αυτά χρόνια, Λονδίνο και Βρυξέλλες θα διαπραγματευθούν τους όρους εξόδου της Βρετανίας, με τα κεντρικά ζητήματα να είναι ποιοι οικονομικοί κανόνες θα ισχύουν για το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Σίτι του Λονδίνου, το καθεστώς εμπορικών δασμών και τα δικαιώματα μετακίνησης Ευρωπαίων και Βρετανών πολιτών.

Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, το κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο με ειδική πλειοψηφία 72% των βουλευτών των 27 κρατών-μελών της Ενωσης.

Αν πάλι το Λονδίνο δεν επιθυμεί να εκμεταλλευθεί τη δυνατότητα αυτόματης εξόδου, που θα του στερούσε ορισμένα σημαντικά προνόμια στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, η διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να επιμηκυνθεί χρονικά, κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών.

Η Βρετανία δεν θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα τέλη του 2017.

Αν εντός δύο ετών, οι δύο πλευρές δεν έχουν επιτύχει συμφωνία, η Βρετανία θα μπορεί να εγκαταλείψει αυτομάτως την Ενωση.

Τη Δευτέρα, το Κολέγιο Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθει για να προετοιμάσει τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιουνίου.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, όμως, ο άτυπος ηγέτης της εκστρατείας υπέρ του Brexit, επίδοξος διεκδικητής της προεδρίας του Συντηρητικού κόμματος και πιθανός πρωθυπουργός μετά το συνέδριο των Τόρις το φθινόπωρο, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε», σε ό,τι αφορά την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να οικοδομήσει εκ των προτέρων προφίλ διαλλακτικού ηγέτη, πρόθυμου να διαπραγματευθεί επί μακρόν με τους πρώην Ευρωπαίους εταίρους του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή