Σκωτία και Β. Ιρλανδία δεν θέλουν αποχώρηση

Σκωτία και Β. Ιρλανδία δεν θέλουν αποχώρηση

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η πλάστιγγα του βρετανικού δημοψηφίσματος να έγειρε προς το Brexit, αλλά η Σκωτία και η Β. Ιρλανδία φαντάζονται ακόμη το ευρωπαϊκό τους μέλλον, καθώς ψήφισαν μαζικά για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Μετά το καθόλου ευνοϊκό για τους ίδιους αποτέλεσμα, οι Σκωτσέζοι και οι Ιρλανδοί πολιτικοί αρχηγοί έσπευσαν να καλέσουν για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, που θα καθορίσουν το μέλλον των διαφιλονικούμενων περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την πρώτη υπουργό της Βρετανίας και μέλος του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, Νικόλα Στέρτζον, η Σκωτία δεν είναι απίθανο να επιδιώξει ξανά να ψηφίσει για την ανεξαρτησία της σε ένα δημοψήφισμα, που θα οδηγούσε σε διάλυση το Ηνωμένο Βασίλειο. Με βάση την καταμέτρηση των ψήφων, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ του Bremain κατά 62% έναντι του 38% υπέρ του Brexit. «Η Σκωτία μετέφερε ένα ισχυρό, ξεκάθαρο μήνυμα για την παραμονή στην Ε.Ε.», τόνισε η ίδια. Οι Σκωτσέζοι είχαν σε μεγάλο ποσοστό απορρίψει την απόσχιση από τη Βρετανία στο δημοψήφισμα του 2014, ώστε να μη χάσουν την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Σήμερα, το 60% των κατοίκων της Σκωτίας φέρεται να υποστηρίζει την πρόταση της Στέρτζον, όπως υποδεικνύει δημοσκόπηση της YouGov.

Την ίδια στιγμή, στη Β. Ιρλανδία επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει το Brexit, με αποτέλεσμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μάρτι ΜακΓκίνες να κάνει λόγο για επιδίωξη της ένωσης με την Ιρλανδία μέσω διαδικασίας δημοψηφίσματος. Η Ιρλανδία αποτελεί μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης, αλλά το εμπόριο, η οικονομία και η ενεργειακή ασφάλειά της εξαρτάται από τη Βρετανία. Το 56% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της παραμονής, ενώ μόλις το 28% υπέρ του Brexit. «Η βρετανική κυβέρνηση πλέον δεν έχει δημοκρατική εντολή να εκπροσωπεί τις απόψεις του Βορρά σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.», τόνισε ο ΜακΓκίνες. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι ανέφερε ότι η κυβέρνησή του είχε δημιουργήσει από πριν σχέδιο σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT