Το αποτέλεσμα «πάγωσε» το City του Λονδίνου

Το αποτέλεσμα «πάγωσε» το City του Λονδίνου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμφίβολα ήταν ιστορικής σημασίας η απόφαση που έλαβε η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ε.Ε. και το πλήγμα θα είναι καίριο για το City του Λονδίνου. Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας δεν είχε κρύψει την προτίμησή του ενόψει του δημοψηφίσματος: μόλις το 5% τασσόταν υπέρ του Brexit. Κάποιες μικρότερες ομάδες ίσως επιχαίρουν που θα απαλλαγούν από τις ολέθριες ρυθμίσεις της Ε.Ε. και οι τράπεζες που δεν θα έχουν πλέον περιορισμούς στα μπόνους. Για την πλειονότητα, όμως, των μεγάλων ιδρυμάτων του City θα υπάρξουν βαθύτατες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας. Τα τελευταία 30 χρόνια το City έγινε πιο διεθνές με κυρίαρχη την παρουσία αμερικανικών και διεθνών τραπεζών. Καθοριστική για την παρουσία τους στο Λονδίνο είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. Πολλές τράπεζες προειδοποίησαν πως η έξοδος από την Ε.Ε. θα υπονομεύσει την παρουσία πολλών υπαλλήλων τους στη Βρετανία. Η JPMorgan σκοπεύει να μειώσει το προσωπικό της στη χώρα κατά 4.000 ενώ η HSBC να μεταφέρει 1.000 θέσεις στο Παρίσι, όπου διαθέτει μεγάλη θυγατρική. Πολλές άλλες επιχειρήσεις έχουν παρασκηνιακά παραδεχτεί ότι θα μεταφέρουν θέσεις εργασίας στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η Βρετανία κυριαρχεί στις συναλλαγές συναλλάγματος. Επικρατεί διχογνωμία μεταξύ τραπεζών ως προς το πόσο θα πληγεί αυτή η κυριαρχία της καθώς είχε καθιερωθεί δεκαετίες πριν από τη δημιουργία της Ε.Ε. Απειλείται, όμως, η πρωτοκαθεδρία στις αγοραπωλησίες του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος των 2 τρισ. δολαρίων την ημέρα.

Ηδη η ΕΚΤ επιχείρησε να απαγορεύσει στους οίκους εκκαθάρισης εκτός Ευρωζώνης να διαπραγματεύονται το ευρώ, κάτι που προσέκρουσε πέρυσι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τόσο τα στελέχη του City, όμως, όσο και οι πολιτικοί της Βρετανίας έχουν αποδώσει την ευνοϊκή απόφαση στο ότι ήταν μέλος της Ε.Ε. Εκτιμούν, έτσι, πως με την αποχώρησή της θα χάσει άμεσα τις συναλλαγές του ευρώ.

Ποιες ευρωπαϊκές πόλεις κερδίζουν

Εφ’ όσον πολλές τράπεζες εγκαταλείψουν το Λονδίνο, το θέμα είναι ποια πόλη θα επωφεληθεί εις βάρος του. Το Παρίσι επιχείρησε προσφάτως να προσελκύσει τα τραπεζικά στελέχη του. Εξαιρουμένης, όμως, της HSBC, οι περισσότερες τράπεζες δεν θεωρούν κατάλληλη εναλλακτική το Παρίσι. Εξίσου προβληματική φαίνεται η Φρανκφούρτη, ως έδρα της ΕΚΤ και χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της Γερμανίας. Το Δουβλίνο είναι αγγλόφωνο και ελκυστικό από φορολογικής απόψεως αλλά περιφερειακό. Το πιθανότερο είναι πως οι ξένες τράπεζες με ισχυρή παρουσία στο Λονδίνο θα μοιράσουν ένα μέρος από το προσωπικό τους σε διάφορες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης όπου ήδη δραστηριοποιούνται, Φρανκφούρτη, Δουβλίνο, Παρίσι, Βαρσοβία και Λισσαβώνα. Θα επέλθει έτσι κατακερματισμός της βιομηχανίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Ευρώπης, που ενδεχομένως θα πλήξει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των ασφαλιστικών, που επίσης έχει μεγάλη συγκέντρωση στο Λονδίνο, εκτιμάται πως θα κλέψουν μεγάλο μέρος της χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ασίας, όπως η Σιγκαπούρη και το Τόκιο. Εξάλλου, το City κινδυνεύει να χάσει τώρα πολλά ταλέντα. Εως τώρα προσείλκυε τους ικανότερους υπαλλήλους από όλη την Ε.Ε. χάρη στην ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων στην Ε.Ε. Το 11% από τους 360.000 υπαλλήλους του προέρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε. και περίπου οι μισοί από αυτούς είναι Ιρλανδοί, Γάλλοι και Ιταλοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT