Βραβείο παραγωγής ελιάς: Ελιές μεγάλες σαν δαμάσκηνα

Βραβείο παραγωγής ελιάς: Ελιές μεγάλες σαν δαμάσκηνα

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι χρόνια τώρα, ο γναθοχειρουργός Mιχάλης Αϊνατζόγλου καλλιεργεί τα δέντρα του πατρογονικού κτήματος στο Κιβέρι και παράγει ελιές. Οπως εξηγεί, η δαμασκηνοελιά είναι ντόπια ποικιλία που ονομαζόταν ορχάς στην αρχαιότητα και αργότερα και γαϊδουροελιά. Ο ίδιος γνωρίζει όσο λίγοι το προϊόν και έχει πειραματιστεί ψάχνοντας τον βέλτιστο τρόπο επεξεργασίας και συσκευασίας τους. Ομως μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν είχε προχωρήσει σε τυποποίηση, τις έδινε χύμα σε μεγάλες εταιρείες.

Από το 2008 τις τυποποιεί ο ίδιος. Τις επεξεργάζεται με ειδικό τρόπο, αφήνοντάς τες να ωριμάσουν στο αλάτι, με την παραδοσιακή μέθοδο. Επειτα τις πλένει για να φύγει το περιττό αλάτι και τις παστεριώνει. Αυτό επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής τους, χωρίς να χρειάζονται συντηρητικά. Χειροποίητη διαλογή και αυστηροί έλεγχοι εξασφαλίζουν την ποιότητα του προϊόντος. Στην τυφλή γευσιγνωσία για την επιλογή των βραβείων, η επιτροπή, αποτελούμενη από την καθηγήτρια Ιατρικής Αντωνία Τριχοπούλου, τον Αρι Κεφαλογιάννη, διευθύνοντα σύμβουλο της Gaea, και τον σεφ Χριστόφορο Πέσκια, ομόφωνα υπερψήφισε τις δαμασκηνοελιές του Μιχάλη Αϊνατζόγλου για τη γεμάτη γεύση και την κρουστή σάρκα τους.

Που τα βρίσκουμε: Αφοί Βασιλόπουλοι, Παπαρρηγοπούλου 3, Τ/210-32.22.405 Τηλ. παραγωγού: 6977-500.810

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή