Αντιμέτωπος με εσωκομματική εξέγερση ο Κόρμπιν

Αντιμέτωπος με εσωκομματική εξέγερση ο Κόρμπιν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Η παλαιά τάξη έχει συντριβεί. Μπορεί να περάσει καιρός –όχι εβδομάδες, ούτε μήνες, αλλά χρόνια– μέχρι να βρεθούν οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει». Το σχόλιο του Νικ Ρόμπερτσον, πρώην επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC, δεν αναφέρεται μόνο στην ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων αλλά και στο χάος που επικρατεί στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν απώλεσε την εμπιστοσύνη των βουλευτών του κόμματός του. Στη σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη, κατά του Κόρμπιν ψήφισαν 172 βουλευτές και υπέρ μόλις 40. Ο ηγέτης των Εργατικών ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει υπόψη την ψηφοφορία, που δεν είναι δεσμευτική για το κόμμα. «Εξελέγην δημοκρατικά με τις ψήφους του 60% των μελών και υποστηρικτών του κόμματος και δεν θα τους προδώσω παραιτούμενος», είπε και πρόσθεσε: «Η σημερινή ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος δεν έχει συνταγματική νομιμοποίηση».

Ο κομματικός μηχανισμός, που ποτέ δεν «χώνεψε» την εκλογή του αριστερού Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών, του προσάπτει την απώλεια επιρροής του κόμματος μεταξύ ψηφοφόρων της εργατικής τάξης στη βόρεια Αγγλία, οι οποίοι προσανατολίζονται προς τα ξενοφοβικά μηνύματα του UKIP και τη χλιαρή υποστήριξη της παραμονής στην Ε.Ε. «Οι Εργατικοί πρέπει να δράσουν τώρα για να απομακρύνουν τον Κόρμπιν» ήταν ο τίτλος του χθεσινού κύριου άρθρου των Financial Times. «Χωρίς αλλαγή, η βρετανική Κεντροαριστερά θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Αποκάλυψη». Το άρθρο υποστηρίζει ότι η Βρετανία «δεν έχει αποτελεσματική αντιπολίτευση» και ταυτόχρονα ψέγει τον Κόρμπιν γιατί δεν υποστήριξε επαρκώς τη θέση κατά του Brexit. «Αόρατος τον περισσότερο καιρό, στις λίγες εμφανίσεις του προσέφερε τόσο χλιαρή υποστήριξη για την παραμονή στην Ε.Ε. που οι ψηφοφόροι μπορεί και να πίστευαν ότι ήταν με την άλλη πλευρά», έγραψε η εφημερίδα.

Ο Κόρμπιν υποστήριξε ότι το ζήτημα της «ορατότητας» σχετίζεται με τις προτεραιότητες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία σε κάθε στροφή της εκστρατείας προτιμούσαν να καλύπτουν τις εσωκομματικές έριδες μεταξύ των Συντηρητικών, που διχάστηκαν σε οπαδούς του Brexit και του Remain.

Τώρα, οι Συντηρητικοί αντιμετωπίζουν νέο διχασμό, ανάμεσα σε «Μπόρις» και «αντι-Μπόρις», δηλαδή ανάμεσα στους οπαδούς της πρωθυπουργοποίησης του Μπόρις Τζόνσον και σε όσους αναζητούν υποψήφιο που θα μπορούσε να τον σταματήσει. Χθες ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο υπουργός Εργασίας Στέφεν Κραμπ, ενώ αναμένεται και η υποψηφιότητα της υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι, η οποία προηγείται από όλους σε δημοτικότητα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov. Ως τις 9 Σεπτεμβρίου, τα μέλη του κόμματος θα έχουν επιλέξει τη νέα ηγεσία, που θα αναλάβει να βγάλει από τη φωτιά τα κάστανα.

«Είμαι ακόμη ζωντανή» δήλωσε χθες η βασίλισσα Ελισάβετ, στην πρώτη της εμφάνιση μετά την ιστορική ψηφοφορία. «Συμβαίνουν πολλά τις τελευταίες ημέρες και είμαι λίγο απασχολημένη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή