Κωνσταντινούπολη: 41 νεκροί από την βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

Κωνσταντινούπολη: 41 νεκροί από την βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, αργά το βράδυ της Τρίτης, σκοτώθηκαν 41 άτομα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος σημείωσε πως νεκροί είναι και οι τρεις δράστες που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά. Οι αρχές, επίσης, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 239 τραυματίες.

Σύμφωνα με τις αρχές ανάμεσα στους νεκρους βρίσκονται πολίτες από την Κίνα, την Ιορδανία, την Τυνησία, το Ουζμπεκιστάν, το Ιράν και την Ουκρανία.

Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο στο τέρμιναλ των αναχωρήσεων, με πολλούς από τους επιβάτες να πέφτουν στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από την αίθουσα. Αμέσως μετά, oi δραστες  ανατινάχτηκαν πιθανότατα, στην αίθουσα αφίξεων.

Αστυνομικοί, μάλιστα, πυροβόλησαν και προσπάθησαν να σταματήσουν δύο από τους βομβιστές, λίγο πριν προσεγγίσουν σημείο ελέγχου στην αίθουσα αφίξεων.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, η επίθεση αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος

Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Γιλντιρίμ είπε πως η επίθεση έγινε στις 21.22 το βράδυ. Σημείωσε ότι «έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας».

«Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει, «Αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο καθένας από τους τρεις βομβιστές ανατινάχτηκε, αφού προηγούμενα είχε ανοίξει πυρ, με το όπλο του,»

ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχει ένδειξη για Ελληνες μεταξύ των θυμάτων

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη και κανένα στοιχείο, μέχρι στιγμής, για ύπαρξη Ελλήνων μεταξύ των θυμάτων ή τραυματιών» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης.

Το ΥΠΕΞ εκφράζει την οργή, τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του για τις χθεσινές πολύνεκρες επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο δεκάδων αθώων ανθρώπων καθώς και τα συλλυπητήρια της χώρας μας στο φίλο τουρκικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων. Ενημερώνει δε για την άμεση συνδρομή του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη σε Έλληνες πολίτες.

«Αμέσως μετά τις εκρήξεις», αναφέρει η ανακοίνωση, «κλιμάκιο του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης μετέβη στο χώρο του αεροδρομίου και παρείχε, συνεχώς, ώς τα ξημερώματα, προξενική συνδρομή σε Έλληνες πολίτες, που ευρίσκονταν στο χώρο του αεροδρομίου και χρειάστηκαν αρωγή για την ασφαλή μεταφορά τους σε ξενοδοχεία της Κωνσταντινούπολης. Το Γενικό Προξενείο προβαίνει από το πρωί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών».

Έντονη καταδίκη από τον Λευκό Οίκο

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση χθες με την οποία καταδικάζει "με τον πιό έντονο δυνατό τρόπο" την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, και στην οποία δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους της Τουρκίας.

Επανέρχονται οι διεθνείς πτήσεις 

Η Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ήρε την απαγόρευση που είχε επιβάλλει νωρίτερα χθες για πτήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, μετά την επίθεση.

H Turkish Airlines ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ότι οι κρατήσεις για πτήσεις από και προς το αναφερόμενο αεροδρόμιο μεταξύ της 28ης Ιουνίου και της 5ης Ιουλίου 2016, είτε θ' αλλάξουν είτε θα γίνει επιστροφή των χρημάτων στους επιβάτες, χωρίς οποιοδήποτε οικονομικό κόστος, κι ανάλογα με τις επιλογές των επιβατών, μέχρι την 31η Ιουλίου 2016.

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η μεσημεριανή πτήση της Aegean προς και από Κωνσταντινούπολη μετά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Συγκεκριμένα η AEGEAN θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω προγραμματισμένες πτήσεις της, που λόγω προηγούμενης ενημέρωσης από το αεροδρόμιο είχε εξαγγείλει την ακύρωσή τους.

Πρόκειται για τις πτήσεις

Α3 992 Αθήνα-Κωνσταντινούπολη 13:50-15:15

A3993 Κωνσταντινούπολη-Αθήνα 16:00-17:25

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή