Πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης

Πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εξήντα τραυματίσθηκαν αργά χθες το βράδυ, μετά την επίθεση ενόπλων έξω από το κτίριο διεθνών αναχωρήσεων του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, το μεγαλύτερο της χώρας.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο άνδρες, οπλισμένοι με αυτόματα τύπου καλάσνικοφ και ζωσμένοι με εκρηκτικά, προσπάθησαν να εισέλθουν στην αίθουσα του κτιρίου αναχωρήσεων. Οταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του αεροδρομίου τούς πλησίασαν για να τους υποβάλουν στον προβλεπόμενο έλεγχο, οι εισβολείς άνοιξαν πυρ με τα όπλα τους, έριξαν τουλάχιστον δύο χειροβομβίδες προς το μέρος των αστυνομικών και πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ είπε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι οι επιτιθέμενοι ήταν δύο, έχοντας πληροφορίες μόνο για έναν ένοπλο, ο οποίος πυροδότησε τα εκρηκτικά του όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τους άνδρες ασφαλείας του τερματικού σταθμού.

Εικόνες βίντεο, που μεταδόθηκαν στην τουρκική τηλεόραση, έδειχναν ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής να κατευθύνονται προς το κτίριο των αναχωρήσεων, αλλά και τμήματα μονωτικών υλικών της οροφής της εξόδου του κτιρίου να έχουν διασπαρεί στο έδαφος, ίσως από την έκρηξη.

Οι αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο ανεστάλησαν, ενώ πτήσεις με προορισμό το αεροδρόμιο Ατατούρκ υποχρεώθηκαν να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια της πόλης. Επιβάτες που ετοιμάζονταν να επιβιβασθούν στις πτήσεις τους μεταφέρθηκαν σε κοντινά ξενοδοχεία. Αλλοι επιβάτες, που βρίσκονταν στον τερματικό σταθμό τη στιγμή της επίθεσης, εμφανίζονται σε εικόνες βίντεο του τουρκικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN να τρέχουν πανικόβλητοι προς τις εξόδους.

Εκκληση για αιμοδοσία

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε χθες αργά το βράδυ επείγουσα σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας. Αγωνιώδη έκκληση απηύθυνε τα μεσάνυχτα ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου, Κερέμ Κινίκ, ζητώντας από τους Τούρκους πολίτες να σπεύσουν σε κέντρα αιμοδοσίας της Κωνσταντινούπολης και να προσφέρουν αίμα για τους τουλάχιστον εξήντα τραυματίες της επίθεσης.

Η Τουρκία, η οποία προσφέρει επιχειρησιακή βοήθεια και αεροπορικές βάσεις στην αμερικανική πολεμική αεροπορία, συμμετέχοντας ως σύμμαχος των ΗΠΑ και της δυτικής συμμαχίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, έχει γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος. Η εκεχειρία, διάρκειας δύο ετών, την οποία είχαν κηρύξει η Τουρκία και το PKK, κατέρρευσε πέρυσι, με τις εχθροπραξίες να αναζωπυρώνονται κυρίως στην πολύπαθη ΝΑ Τουρκία.

Τον Μάρτιο, τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου κοντά σε στάση λεωφορείου στην Αγκυρα, σε επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε κουρδική ένοπλη οργάνωση. Εξι ημέρες αργότερα, βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε σε κεντρική οδό της Κωνσταντινούπολης, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Τον Ιανουάριο, δέκα Γερμανοί τουρίστες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας ισλαμιστή τρομοκράτη στην πολυσύχναστη πλατεία Σουλτανχαμέτ, με τις τουρκικές αρχές να αποδίδουν την επίθεση αυτή στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι επιθέσεις αυτές έπληξαν σοβαρά την τουριστική βιομηχανία στην Τουρκία, με τις αφίξεις ξένων επισκεπτών να συρρικνώνονται σημαντικά, περιορίζοντας το τουριστικό συνάλλαγμα, μια από τις σημαντικές πηγές εσόδων της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT