Παραπέμπεται σε πειθαρχική δίκη η Τσατάνη

Παραπέμπεται σε πειθαρχική δίκη η Τσατάνη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παραπομπή της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη κατέληξε η τρίμηνη έρευνα που διατάχθηκε από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου σχετικά με τους χειρισμούς της εισαγγελικής λειτουργού στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου. Η εισαγγελέας Τσατάνη παραπέμπεται σε πειθαρχική δίκη, προκειμένου να εξηγήσει χειρισμούς της οι οποίοι κρίθηκαν από την πειθαρχική έρευνα ως ελεγκτέοι. Σύμφωνα με τον νόμο, στην ελεγχόμενη εισαγγελέα μπορεί να επιβληθούν ποινές που ξεκινούν από απλή επίπληξη και φθάνουν έως τρίμηνη παύση από τα καθήκοντά της.

Η εισαγγελέας Εφετών είχε χειριστεί την υπόθεση Βγενόπουλου, και τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από πολύμηνη έρευνα, έθεσε το σύνολό της στο αρχείο, ενώ προχώρησε σε υποβολή αναφοράς προς την ηγεσία του Αρείου Πάγου, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Για την αναφορά Τσατάνη διενεργείται –και συνεχίζεται– έρευνα και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου αναμένεται η εισαγγελική λειτουργός να καταθέσει σήμερα, κατόπιν αιτήματος των μελών της επιτροπής να εμφανιστεί ενώπιόν της και να δώσει εξηγήσεις για τα καταγγελλόμενα εκ μέρους της περί παρεμβάσεων στο έργο της.

Η πειθαρχική έρευνα για τους χειρισμούς της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη διατάχθηκε μετά τη θέση της υπόθεσης Βγενόπουλου στο αρχείο και κατόπιν ενστάσεων των κυπριακών αρχών για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υπόθεση. Αρχικά η έρευνα διενεργήθηκε από την ίδια την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, που την είχε διατάξει, προκαλώντας την αντίδραση της ελεγχόμενης εισαγγελικής λειτουργού, ενώ στη συνέχεια η έρευνα έγινε –και ολοκληρώθηκε– από την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ασπασία Καρέλου. Η κ. Καρέλου στο πόρισμά της κατατείνει στην απόδοση πειθαρχικών ευθυνών στην κ. Τσατάνη για δύο πειθαρχικά παραπτώματα, θέση που επικυρώθηκε από την κ. Θάνου, η οποία αποφάσισε την παραπομπή σε δίκη της εισαγγελικής λειτουργού. «Η συμπεριφορά της δεν συνάδει με την ιδιότητά της και θίγει το κύρος της Δικαιοσύνης», σημειώνεται στο πόρισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις μαρτυρικές καταθέσεις και το υλικό της πειθαρχικής έρευνας η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κατέληξαν στην άποψη ότι η κ. Τσατάνη αφαίρεσε τη δικογραφία Βγενόπουλου από την Εισαγγελία Διαφθοράς που είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα διερεύνησης της υπόθεσης της Λαϊκής Τράπεζας. Η κ. Τσατάνη αρχειοθέτησε την υπόθεση, μαζί με το σκέλος που αφορούσε τη δωροδοκία Κύπριου στελέχους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από στέλεχος της Marfin, παρότι η εισαγγελέας φέρεται να είχε συμφωνήσει, σε συνάντηση με Κυπρίους συναδέλφους της, ότι θα ανέμενε το σχετικό πόρισμα των κυπριακών αρχών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή κατάθεσή της στη Βουλή σχετικά με τις καταγγελίες της περί παρεμβάσεων Παπαγγελόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή