Οι κατασκευαστικές εταιρείες αναθεωρούν πλέον τα σχέδιά τους

Οι κατασκευαστικές εταιρείες αναθεωρούν πλέον τα σχέδιά τους

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερικά εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα οικοδομών που επρόκειτο να κατασκευαστούν στο Λονδίνο ενδέχεται να ματαιωθούν, καθώς οι κατασκευαστικές αναθεωρούν τα σχέδιά τους. Πρόκειται για σχέδια που εκπονήθηκαν όταν ακόμη βρισκόταν σε εκρηκτική ανάπτυξη η βρετανική αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Deloite Real Estate, είχε δρομολογηθεί η ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων για γραφεία συνολικής έκτασης περίπου 500.000 τ.μ. Παράλληλα, η συμβουλευτική Colliers υπολογίζει ότι οι κατασκευαστικές είχαν σχεδιάσει την ανέγερση κατοικιών συνολικής έκτασης περίπου 80.000 τ.μ. και έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό πολυτελών επαύλεων. Ανάμεσα στα σχέδια που ενδέχεται να ματαιωθούν συγκαταλέγεται ακόμη και ένας ουρανοξύστης με 62 ορόφους.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Μαρκ Φάρνερ, διευθύνων σύμβουλος της επίσης συμβουλευτικής αγοράς ακινήτων Cast, εξέφρασε την εκτίμηση ότι όλα αυτά τα σχέδια τουλάχιστον τελούν υπό αναθεώρηση αν δεν έχουν ήδη ματαιωθεί. Ο ίδιος εκτιμά πως η αγορά ακινήτων και ιδιαιτέρως η αγορά στέγης με σκοπό τη μεταπώληση σε υψηλότερες τιμές θα «βρεθεί στην καρδιά της καταιγίδας». Oλοι οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων προβλέπουν πως το Λονδίνο θα δεχθεί ιδιαίτερο πλήγμα, καθώς θα μειωθεί η ζήτηση για ακίνητα και θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη περίπου 100.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την επενδυτική Jefferies. Μέχρι στιγμής, πάντως, η επίσης συμβουλευτική στον κλάδο Cushman & Wakefield., υπολογίζει πως το ποσοστό κενών γραφείων βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 αλλά ακόμη και μετά την ύφεση της δεκαετίας του 1990. Τώρα όμως όλοι οι παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν «μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας, κάτι που θα πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά ακινήτων». Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν πως «κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι το Brexit, αλλά ο επιχειρηματικός κόσμος ελπίζει σε μια συμφωνία με όρους ανοικτής αγοράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT