Fitch: Οι έξι οικονομίες που θα πλήξει περισσότερο το Brexit

Fitch: Οι έξι οικονομίες που θα πλήξει περισσότερο το Brexit

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιρλανδία είναι περισσότερο ευάλωτη από οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος στην απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Μαζί με τη Μάλτα, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Κύπρο και το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία ανήκει στην ομάδα των χωρών που θα επηρεαστούν από ένα Brexit, επισημαίνει η Fitch.

Από το Δουβλίνο, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει μια μεγάλη κρίση από την οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. Την περασμένη Πέμπτη, οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ε.Ε., προκαλώντας σύγχυση στις διεθνείς αγορές.

Αναλυτικότερα, η Fitch επισημαίνει πως η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο αναλογούν στο 8% των βρετανικών εισαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες. Μόνον οι εξαγωγές της Ιρλανδίας στη Βρετανία αναλογούν στο 17% της οικονομίας της και το 40% των επισκεπτών στη χώρα είναι Βρετανοί.

Η Fitch αναφέρει πως το δημοψήφισμα για το Brexit επηρεάζει αρνητικά την Ιρλανδία, εντείνει τους κινδύνους για την ανάπτυξη και πυροδοτεί αβεβαιότητα για τις μελλοντικές σχέσεις με τη Βόρειο Ιρλανδία.

Μια επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας, η υποτίμηση της στερλίνας και ενδεχόμενα εμπόδια στις εμπορικές σχέσεις με την Ιρλανδία μπορεί να επιφέρουν επιπτώσεις στις ιρλανδικές εξαγωγές, στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση της χώρας, αναφέρει η Fitch στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Μία ημέρα πριν, δηλαδή τη Δευτέρα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης προχώρησε στην υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, στο «ΑΑ» από το «ΑΑ+» με αρνητική προοπτική. Αφησε δε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρξουν νέες υποβαθμίσεις, δίνοντας αρνητική προοπτική στην οικονομία.

Η επιδείνωση της βρετανικής οικονομίας θα ήταν μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη για την Ιρλανδία, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη έπειτα από πολυετή ύφεση. Εχοντας απαλλαχθεί από το μνημόνιο, αποτελεί ένα θετικό σημείο αναφοράς για τη δυναμική ανάκαμψη των οικονομιών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης μετά την κρίση χρέους.

Οι επιπτώσεις

«Εάν υπάρξουν επιπτώσεις για την Ιρλανδία (από ένα Brexit) –και είναι αρκετά πιθανό– θα είναι μεσοπρόθεσμες, αλλά το μέγεθός τους θα εξαρτηθεί από τη νέα σχέση Βρετανίας-Ε.Ε. και το κλίμα των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων», δήλωσε χθες ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών. Διευκρίνισε πως εάν επιτευχθεί μια συμφωνία ανάλογη εκείνης μεταξύ Νορβηγίας και Ε.Ε., οι συνέπειες θα είναι περιορισμένες για την Ιρλανδία. Από την άλλη πλευρά, μια συμφωνία σε πλαίσιο ανάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου –με την επιβολή δασμών– θα έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις. Η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ελβετία δεν ανήκουν στην Ε.Ε. αλλά συμμετέχουν στην ενιαία αγορά ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών. Παρά τους κινδύνους που διατρέχει η Ιρλανδία, δεν κινδυνεύει άμεσα η βαθμολογία της οικονομίας, που βρίσκεται στην κατηγορία «Α» με σταθερή προοπτική, τόνισε η Fitch. Η Standard & Poor’s, ένας ακόμη οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, διατήρησε επίσης σταθερή τη βαθμολογία της ιρλανδικής οικονομίας στο Α+.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή