Εξαρση περιστατικών ακροδεξιάς βίας στη Γερμανία

Εξαρση περιστατικών ακροδεξιάς βίας στη Γερμανία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αύξηση κρουσμάτων ακροδεξιάς βίας κατέγραψαν οι γερμανικές υπηρεσίες το 2015, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας BfV. Το 2015 ήταν η χρονιά κατά την οποία η Γερμανία υποδέχθηκε πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες.

Μεγάλη μερίδα Γερμανών βοήθησε και εξακολουθεί να βοηθάει τους νεοαφιχθέντες, μέσα από πολυάριθμες δομές υποστήριξης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας. Οι αφίξεις, όμως, ενίσχυσαν τη σκοτεινή πλευρά της Γερμανίας, οδηγώντας σε αύξηση κατά 42% των περιστατικών ακροδεξιάς βίας. Συγκεκριμένα, τα περιστατικά αυτά αυξήθηκαν από 990 το 2014 στα 1.408 το 2015. Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται ενέργειες όπως οι βίαιες επιθέσεις εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων, καθώς και απόπειρες δολοφονίας. Παράλληλα, οι καταγεγραμμένες εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον καταλυμάτων προσφύγων πενταπλασιάστηκαν, φθάνοντας τις 75.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των γερμανικών υπηρεσιών, ο ακροδεξιός «χώρος» στη Γερμανία περιλαμβάνει 11.800 άτομα που κατατάσσονται ως «βίαια» και άλλα τόσα που δεν κατατάσσονται. Η έκθεση εντοπίζει αυξανόμενα σημάδια οργάνωσης, τα οποία απαιτούν αυξημένη επιφυλακή των Αρχών. «Οι τρέχουσες έρευνες αναφορικά με την ανάπτυξη τρομοκρατικών ομάδων δείχνουν την πιθανή δημιουργία ακροδεξιών τρομοκρατικών δομών στη Γερμανία και την ανάγκη αποφασιστικών ενεργειών από την πλευρά του κράτους», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών στην ενημέρωση που συνόδευσε τη δημοσίευση της έκθεσης. «Η ακροδεξιά δράση ενισχύθηκε σταθερά κατά τη διάρκεια του 2015, περνώντας από απειλές εις βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων σε εμπρηστικές επιθέσεις κατά καταυλισμών προσφύγων και σε απόπειρες δολοφονίας», ανέφερε η έκθεση.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είπε ότι «οι εξτρεμιστικές ομάδες, οποιουδήποτε προσανατολισμού, κερδίζουν έδαφος στη Γερμανία». Το 2015, η καταγεγραμμένη αύξηση βίαιων ενεργειών από άτομα που κατατάσσονται στο φάσμα της άκρας Αριστεράς εντοπίστηκε κυρίως στη Φρανκφούρτη, στη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στα εγκαίνια των νέων πύργων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο στόχαστρο της ακροαριστερής βίας βρέθηκαν κυρίως ακροδεξιοί και αστυνομικοί.

10.000 τζιχαντιστές

Η έκθεση επίσης υπολόγισε τη δεξαμενή της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Γερμανία σε 10.000 άτομα, εκτιμώντας ότι κάποιοι εξ αυτών έφθασαν στη χώρα με το προσφυγικό ρεύμα, ενώ άλλοι ριζοσπαστικοποιήθηκαν μόνοι τους. Ο επικεφαλής της BfV Χανς Γκέοργκ Μάασεν ανέφερε ότι οι Αρχές έχουν λάβει πληροφορίες για 400 πιθανούς τζιχαντιστές ανάμεσα στους πρόσφυγες, αλλά ότι στις περισσότερες περιπτώσεις επρόκειτο για ψευδείς καταγγελίες από άλλους πρόσφυγες. Συγκεκριμένες ενδείξεις υπάρχουν για 17 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων είτε είναι νεκρά είτε έχουν συλληφθεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή