Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στα κρατικά ομόλογα

Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στα κρατικά ομόλογα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσδοκία νέων μέτρων χαλάρωσης ώστε να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το Brexit, αλλά και αυτή καθαυτήν η απροθυμία των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο, τροφοδοτούν τη μαζική στροφή των επενδυτών προς την ασφάλεια (πραγματική ή όχι είναι άλλο ζήτημα) των κρατικών ομολόγων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προαναγγείλει νέο γύρο χαλάρωσης και μείωσης των επιτοκίων δανεισμού τους επόμενους μήνες, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θεωρείται απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού εντός του 2016 και η ΕΚΤ δηλώνει έτοιμη να παρέμβει πολύ γρήγορα. Ενδεικτικό των προσδοκιών των επενδυτών είναι ότι η απόδοση του αμερικανικού κρατικού ομολόγου διάρκειας 30 ετών υποχώρησε χθες στο 2,18%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Η απόδοση των ισπανικών διετών και δεκαετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε χθες και αυτή στο χαμηλό όλων των εποχών, με το δεκαετές να αποδίδει μόλις 1,13% από 1,63% την προηγούμενη Παρασκευή 24 Ιουνίου. Παρόμοια είναι η εικόνα και των ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί στο 1,23% από 1,48% την πρώτη ημέρα του Brexit. Τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα υποχώρησαν χθες στο -0,105%. Ακόμη και η απόδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων (τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην ποσοτική χαλάρωση) υποχώρησε από το 8,86% στις 24 Ιουνίου στο 8,14%.

Ο τραπεζικός δείκτης του πανευρωπαϊκού χρηματιστηριακού δείκτη Euro Stoxx 600 ενισχυόταν χθες κατά 0,84% περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες στο 1,96%. Μοναδική παραφωνία οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών. Αρχικά ενισχύονταν μέχρι και 6% χάρη στην έγκριση από την Κομισιόν ιταλικού προγράμματος ρευστότητας, ωστόσο άρχισαν να υποχωρούν όταν το Reuters μετέδωσε πως η ΕΚΤ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράζει περισσότερα ομόλογα χωρών με μεγάλο χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή