«Φρένο» στο Brexit των επιχειρήσεων

«Φρένο» στο Brexit των επιχειρήσεων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο μια «σούπερ ανταγωνιστική» οικονομία για τη μετά το Brexit εποχή, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών σκοπεύει να μειώσει την εταιρική φορολογία κάτω του 15% για να αποθαρρύνει τη μαζική αποχώρηση των επιχειρήσεων από τη χώρα. Το σχέδιό του αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην Ε.Ε., ενώ έρχεται σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις του για αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών σε περίπτωση Brexit.

Μιλώντας στους Financial Times, ο κ. Οσμπορν τόνισε πως ζητούμενο είναι να δείξει στους επενδυτές ότι η χώρα παραμένει «ανοικτή για επιχειρήσεις». Οπως επισημαίνουν αναλυτές, αν η Βρετανία προχωρήσει σε τόσο δραστική μείωση της φορολογίας, θα προσεγγίσει τον συντελεστή του 12,5% που ισχύει στην Ιρλανδία και θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. καθώς θα ενθαρρύνει έναν φορολογικό ανταγωνισμό. Παράλληλα όμως θα προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει ήδη διαμάχες γύρω από τις ειδικές φορολογικές συμφωνίες που έχουν παραχωρηθεί από ορισμένες χώρες σε πολυεθνικές, όπως η Google.

Πριν από το δημοψήφισμα ο κ. Οσμπορν προειδοποιούσε τους Βρετανούς ότι αν επικρατήσει η ψήφος υπέρ της εξόδου θα χρειαστεί προϋπολογισμός εκτάκτου ανάγκης που θα προβλέπει αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών. Εχει προηγηθεί έκθεση του ΟΟΣΑ για τη Βρετανία, στην οποία ο διεθνής οργανισμός προειδοποιούσε πως αν η χώρα αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ε.Ε. ίσως καταφύγει σε μειώσεις φόρων για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις και να εξελιχθεί σε φορολογικό παράδεισο. Η είδηση προκάλεσε ήδη την πρώτη αντίδραση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος επισημαίνει πως «οι φόροι στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. πρέπει να εφαρμόζονται κατά δίκαιο τρόπο».

Παράλληλα, πάντως, ο κ. Οσμπορν σχεδιάζει πενταετές πρόγραμμα που θα προβλέπει επίθεση φιλίας στην Κίνα, ώστε να διασφαλίσει κινεζικές επενδύσεις στη χώρα, μέτρα που θα εξασφαλίσουν επαρκή δανεισμό των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά και επενδύσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τον δανεισμό προς την πραγματική οικονομία, ο κ. Οσμπορν παραδέχθηκε πως η Βρετανία βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων και η Τράπεζα της Αγγλίας πρέπει να αποτρέψει έλλειψη πιστώσεων αντίστοιχη εκείνης της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Περί ελέγχου των τραστ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει σήμερα νέα σειρά αυστηρών κανόνων σχετικά με τον έλεγχο των τραστ και του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος. Η Βρετανία είχε κατορθώσει να αποτρέψει την ψήφισή τους έως τώρα, αλλά μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να παρέμβει. Οι κανόνες στοχεύουν να διασφαλίσουν τη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραστ, ώστε να αποτρέπεται η φοροδιαφυγή που συχνά διευκολύνεται όταν παραμένουν άγνωστοι οι δικαιούχοι. Η Βρετανία είχε επικαλεσθεί τα δικαιώματα στη μυστικότητα για τα βρετανικά τραστ που διαχειρίζονται κληρονομικά περιουσιακά στοιχεία. Αντιθέτως, άλλα κράτη-μέλη θεωρούν πως η αδιαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μετατρέπει τα τραστ σε οχήματα φοροδιαφυγής. Η πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει την καταγραφή των δικαιούχων σε ειδικούς καταλόγους, που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι στη διάθεση του κοινού. Τις τελευταίες εβδομάδες, πάντως, η Βρετανία ασκούσε πιέσεις στην Κομισιόν, προσπαθώντας και πάλι να αποτρέψει την ψήφιση των νέων κανόνων που θα πλήξουν τη βιομηχανία των τραστ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT