Σαρωτικές αλλαγές στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες

Σαρωτικές αλλαγές στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενοποίηση των υπηρεσιών πληροφοριών και των ειδικών, αντιτρομοκρατικών δυνάμεων της αστυνομίας προτείνει, μεταξύ άλλων, η εξεταστική επιτροπή του γαλλικού κοινοβουλίου, στο πόρισμά της για τις πολύνεκρες επιθέσεις του 2015, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Κεντρική διαπίστωση της επιτροπής είναι ότι ο κατακερματισμός και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών δημιούργησαν κενά, τα οποία εκμεταλλεύθηκαν οι τζιχαντιστές στις επιθέσεις του Ιανουαρίου και του Νοεμβρίου του 2015, που στοίχισαν τη ζωή 147 ανθρώπων.

Η ειδική εξεταστική επιτροπή, με πρόεδρο τον πρώην δικαστή Ζορζ Φενές, συγκροτήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, με αντικείμενο τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015 στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo και σε εβραϊκό παντοπωλείο, και εκείνες της 13ης Νοεμβρίου στο συναυλιακό κέντρο Μπατακλάν και σε άλλα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Στις 200 ώρες που κράτησαν, συνολικά, οι ακροάσεις της επιτροπής, πολλοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και «τα δύο μεγαλύτερα αφεντικά των μυστικών υπηρεσιών», αναγνώρισαν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 συνιστούν «τεράστια αποτυχία των διωκτικών αρχών», όπως δήλωσε ο Σοσιαλιστής βουλευτής Σεμπαστιάν Πιετρασαντά.

Ελλειψη συντονισμού

Η Γαλλία διαθέτει έξι διαφορετικές υπηρεσίες πληροφοριών, που υπάγονται σε τρία υπουργεία – Εσωτερικών, Αμυνας και Οικονομικών. Η έλλειψη συντονισμού μεταξύ τους έδωσε τη δυνατότητα στους τρομοκράτες να διαφύγουν της παρακολούθησης και να ολοκληρώσουν το φονικό έργο τους, όπως ανάγλυφα προκύπτει από τις αποκαλύψεις της επιτροπής.

Αίφνης ο Σαΐντ Κουατσί διέφυγε, λόγω ασυνεννοησίας, από τους πράκτορες των υπηρεσιών που τον παρακολουθούσαν όταν μετακινήθηκε από το Παρίσι στη Ρεμς, για να εμφανιστεί και πάλι, μαζί με τον αδελφό του Σερίφ, στο μακελειό που προκάλεσαν στο Charlie Hebdo, στις 7 Ιανουαρίου, όπου 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δύο ημέρες αργότερα, ένας άλλος τζιχαντιστής, ο Αμεντί Κουλιμπανί, ο οποίος, αν και παλιός τρόφιμος των φυλακών και φίλος του Σερίφ, δεν παρακολουθούνταν, επιτέθηκε σε εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.

Οπως δήλωσε ο Ζορζ Φενές στην εφημερίδα Le Figaro, η εξεταστική επιτροπή προτείνει 39 μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ενοποίηση των μυστικών υπηρεσιών σε μία εθνική επιτροπή πληροφοριών και η ένταξη σε κοινή διοίκηση των ειδικών, αντιτρομοκρατικών μονάδων της αστυνομίας. Στην έκθεση της επιτροπής διεκτραγωδείται η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών παρακολούθησης, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τρομοκράτες πρώτης γραμμής βρίσκονται στο ίδιο καθεστώς με μικροδιακινητές μαριχουάνας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή