«Καλωσήλθατε στην κόλαση», έγραφε το εύγλωττο πανό που διάβασαν στα αγγλικά οι επισκέπτες στο αεροδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο στις αρχές της εβδομάδας. Το κρατούσαν διαμαρτυρόμενοι αστυνομικοί και πυροσβέστες της πόλης που σε τέσσερις εβδομάδες θα έχει πάνω της όλα τα βλέμματα του κόσμου με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του μεταβατικού προέδρου της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ, σε άρθρο του στην «Κ» την περασμένη Τρίτη, περί άρτιας και ασφαλούς διοργάνωσης και περί «πρακτικά ανύπαρκτου κινδύνου» από τον ιό Ζίκα, οι ανησυχίες της παγκόσμιας αθλητικής οικογένειας δεν φαίνεται να ελαττώνονται όσο πλησιάζει η τελετή έναρξης στο Στάδιο Μαρακανά σε 27 μέρες.
Φροντίζουν άλλωστε οι ίδιοι οι Βραζιλιάνοι πρώτα να επισημαίνουν τις πιθανές εστίες προβλημάτων που απειλούν την ποιότητα της διοργάνωσης και την εμπειρία που περιμένει τους τουλάχιστον 500.000 επισκέπτες.
Ετσι, δεν είναι τόσο ο διεθνής Τύπος που κραυγάζει για κινδύνους στο Ρίο τον Αύγουστο, αλλά οι ίδιοι οι Καριόκας, δηλαδή οι τοπικές αρχές στο Ρίο, τα σώματα ασφαλείας και οι κάτοικοι της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης.
Το πανό των αστυνομικών και των πυροσβεστών στο αεροδρόμιο δεν είχε σκοπό την αμαύρωση της εικόνας του Ρίο. Ηταν μια κραυγή αγωνίας για τους κακοπληρωμένους υπαλλήλους που όχι μόνο τους χρωστούν μισθούς αλλά και αρκετοί από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους (50 νεκροί αστυνομικοί μόνο μέσα στο 2016). «Στα τμήματα δεν έχουμε ούτε χαρτί ή μελάνι για τους εκτυπωτές, έρχεται κόσμος και μας δίνει χαρτί υγείας» λέει χαρακτηριστικά ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων.
Αντηχεί άλλωστε ακόμη η έκκληση του Ριβάλντο στους υποψήφιους επισκέπτες να μείνουν στη χώρα τους, διότι στη Βραζιλία ρισκάρουν τη ζωή τους.
Ο μεταβατικός κυβερνήτης της περιφέρειας (Πολιτείας) του Ρίο, Φρανσίσκο Ντορνέλες έβγαλε τη δική του κραυγή αγωνίας (που στο πλαίσιο του εγχώριου πολιτικού παιχνιδιού, στις πλάτες των Αγώνων, αποτελούσε και μέσο πίεσης) προς την κεντρική κυβέρνηση για άμεση χρηματοδότηση. Ο κ. Ντορνέλες είπε ότι αν δεν γίνουν συγκεκριμένα βήματα στους τομείς της ασφάλειας και των μεταφορών «οι Αγώνες θα είναι μια τεράστια αποτυχία».
Η κυβέρνηση στην Μπραζίλια απάντησε με τη χορήγηση έκτακτων κονδυλίων, όμως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν πια απελπιστικά και οι πολίτες διαμαρτύρονται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι με τη νέα γραμμή μετρό να μην είναι έτοιμη όπως πρέπει για τους Αγώνες, αναμένεται χάος στους δρόμους.
Η διαμάχη μεταξύ των διάφορων αρμόδιων αρχών έφερε και τον δήμαρχο του Ρίο, Ετζουάρτζου Πάες να λέει ότι η περιφέρεια του Ρίο έχει κάνει «τραγική δουλειά στον τομέα της ασφάλειας». Τις τελευταίες μόνο μέρες ένας αθλητής των Παραολυμπιακών έπεσε θύμα ένοπλης ληστείας, ένας γιατρός σκοτώθηκε από πυρά στον δρόμο και μια συμμορία όρμησε με όπλα σε κλινική και απέσπασε από τις αρχές ασφαλείας έναν έμπορο ναρκωτικών. Φαίνεται ήδη ότι αν (ή όταν) έρθουν τα χειρότερα, το ένα στρώμα διακυβέρνησης θα ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στο άλλο…
Συνεχή τα κρούσματα και οι καταγγελίες στο Ρίο
Τα προβλήματα βεβαίως είναι κάτι παραπάνω από εμφανή και για τους επισκέπτες – αθλητές, παράγοντες και τουρίστες, που για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν με τόση ανησυχία μια επερχόμενη ολυμπιακή διοργάνωση.
Πριν από μερικές μέρες εντοπίστηκαν ανθρώπινα μέλη λίγα μέτρα από τις εγκαταστάσεις του μπιτς βόλεϊ, στην παραλία της Κοπακαμπάνα, προκαλώντας τη δικαιολογημένη φρίκη της κοινής γνώμης. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε επίσης βρεθεί ένα ανθρώπινο χέρι να επιπλέει στον περιώνυμο κόλπο Γκουαναμπάρα του Ρίο, όπου θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα της ιστιοπλοΐας.
Στον ίδιο κόλπο, για τον οποίο πολλοί επιστήμονες έχουν αποφανθεί ότι είναι ακατάλληλος για τη διεξαγωγή αγώνων λόγω σκουπιδιών και μόλυνσης των υδάτων, Φινλανδές ιστιοπλόοι κατήγγειλαν αυτή την εβδομάδα ότι ήταν τόσο μεγάλη η ποσότητα πετρελαίου στα νερά, ώστε άφησαν κηλίδα πάνω στο σκάφος τους. «Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο, υπήρχε παντού πετρέλαιο στα νερά» δήλωσε η ιστιοπλόος Καμίλα Σεντερκρόιτς, που θα λάβει μέρος στην κλάση 49er FX.
Πέρυσι, μετά τη δοκιμαστική διοργάνωση του Αυγούστου, διαπιστώθηκαν πολλές ασθένειες σε ιστιοπλόους, οι οποίες αποδίδονται στην απίστευτη μόλυνση των νερών του κόλπου του Ρίο, μια κατάσταση που τον περασμένο μήνα περιέγραψαν στην «Κ» και οι Ελληνες ιστιοπλόοι στα 470, Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής. Προ τριών εβδομάδων επιστημονική έκθεση αποκάλυψε ότι τα νερά σε διάφορες παραλίες του Ρίο κρύβουν «υπερβακτήρια», τα οποία είναι ανθεκτικά στα φάρμακα.
Τα ζητήματα της ασφάλειας και του ιού Ζίκα επίσης απασχολούν πολύ τους αθλητές, με συγκεκριμένες οδηγίες να δίδονται στις ολυμπιακές αποστολές που έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στη Βραζιλία για να αποφύγουν αθλητές και παράγοντες τις… κακοτοπιές, ενώ αρκετοί είναι πλέον οι αθλητές που έχουν αρνηθεί να μετάσχουν στο μεγάλο αθλητικό ραντεβού από φόβο για τον Ζίκα.
Η τελευταία σχετική είδηση, που έκανε τον γύρο του κόσμου, αφορούσε την Αυστραλέζα ποδηλάτισσα Αννα Μίερς, που θα είναι η σημαιοφόρος της αυστραλιανής αποστολής στην τελετή έναρξης, αλλά ζήτησε από την οικογένειά της να μην την ακολουθήσει στο Ρίο από φόβο για την ασφάλειά της και για τους κινδύνους του ιού Ζίκα, όπως η ίδια δήλωσε.