Με αίμα «βάφτηκε» το φετινό Ραμαζάνι στη Σαουδική Αραβία

Με αίμα «βάφτηκε» το φετινό Ραμαζάνι στη Σαουδική Αραβία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εφιάλτη μεταβλήθηκε το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανίου στη Σαουδική Αραβία, όπου εντός ενός 24ώρου έλαβαν χώρα τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας. Τον τελευταίο μήνα, άλλωστε, πολλαπλασιάστηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην περιοχή.

Οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, εκ των οποίων μία στη Μεδίνα, έναν από τους ιερούς τόπους του ισλάμ, έπονται των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων σε τοποθεσίες από την Τουρκία μέχρι το Ιράκ. Ολα τα συμβάντα φαίνονται να φέρουν την υπογραφή των ανδρών του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με αναλυτές, οι ίδιοι ακραίοι ισλαμιστές ευθύνονται και για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, παρότι μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτές.

Δύο από τις επιθέσεις απέτυχαν, αλλά συνολικά έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα στην τρίτη από αυτές. Η πρώτη επίθεση έλαβε χώρα λίγο πριν από την αυγή κοντά στο αμερικανικό προξενείο της Τζέντα. Ο δράστης της επίθεσης σκοτώθηκε, αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, όπως τουλάχιστον αναφέρει το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων. Κάποιοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την επίθεση. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του βασιλείου, δράστης ήταν ο Πακιστανός Αμπντουλά Κλαζάρ Χαν. Ο άνδρας ζούσε στην Τζέντα με τη γυναίκα του και έναν από τους γονείς της και είχε φτάσει στη Σαουδική Αραβία πριν από δώδεκα χρόνια.

Στο Κατίφ της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας ένας καμικάζι αυτοκτονίας προσπάθησε να επιτεθεί εναντίον του σιιτικού τεμένους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος χωρίς να καταγραφούν τραυματισμοί.

Η φονικότερη επίθεση έλαβε χώρα στη Μεδίνα. Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα και τραυματίστηκε τουλάχιστον ένα, ανέφεραν αξιωματούχοι που έχουν γνώση του συμβάντος. Ο τόπος είναι από τους ιερότερους για τους μουσουλμάνους, καθώς εκεί βρίσκεται θαμμένος ο προφήτης Μωάμεθ. Ο καμικάζι αυτοκτονίας σκοτώθηκε κατά την επίθεση, ενώ παραμένει άγνωστη η ταυτότητα των υπόλοιπων θυμάτων. Οπως αναφέρει ο Τιμ Λίστερ, ειδικός στα θέματα Μέσης Ανατολής του CNN, ο τρόπος που έδρασαν οι καμικάζι αυτοκτονίας στη Σαουδική Αραβία παραπέμπει στον τρόπο δράσης του Ι.Κ. και  το βασίλειο αποτελεί έναν στόχο που θα αποδείξει την υπέρμετρη δύναμη του ISIS. Επίσης αναλυτές επισημαίνουν ότι η επιλογή των στόχων στη Σαουδική Αραβία στόχευε στο να γελοιοποιήσει το βασίλειο. Ιδιαίτερα η επίθεση εναντίον της Μεδίνας ήταν ένα σαφές πλήγμα εναντίον της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, που εμφανίζεται να είναι η προστάτιδα δύναμη αυτών των ιερών τόπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή