10.000 Τούρκοι κατέκλυσαν τη Λέσβο

10.000 Τούρκοι κατέκλυσαν τη Λέσβο

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμός επικρατεί στους κεντρικούς πράκτορες της γραμμής Μυτιλήνης – Αϊβαλιού αναφορικά με την τάση αφίξεων Τούρκων τουριστών στη Λέσβο, που από το 2009 καταγράφεται ανοδική. Μετά τον περασμένο μήνα κατά τον οποίο διαπιστώθηκε πτώση 26% σε σχέση με πέρυσι, πράκτορες, ξενοδόχοι και εστιάτορες ανέκαμψαν τις τελευταίες 10 ημέρες του Ιουλίου, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις έφτασαν στη Λέσβο 10.000 Τούρκοι. Ομως σε αυτό το δεκαήμερο, τα ευτράπελα που σημειώθηκαν, με τους επισκέπτες να περιμένουν έξι ώρες στο τελωνείο σε μεγάλες ουρές και μέσα στον ήλιο, φοβούνται ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τις αφίξεις έως και τον Σεπτέμβριο, που αναμένεται νέο κύμα αφίξεων στη γιορτή του κουρμπάν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, τον περασμένο Ιούνιο οι αφίξεις ανήλθαν σε 2.938, όταν τον Ιούνιο του 2015 ήταν 3.503. Σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, η πτώση δεν οφείλεται στις εικόνες του προσφυγικού, αφού σύμφωνα με τους ίδιους, και οι Τούρκοι πολίτες είναι εξοικειωμένοι με αυτές. Ο κ. Αρης Λαζαρής, τουριστικός πράκτορας, επισημαίνει ότι μεγάλα ξενοδοχεία της Νότιας Τουρκίας «κάνουν ανταγωνιστικές προσφορές στους Τούρκους των αστικών κέντρων, όπως της Σμύρνης». Από την άλλη, αποδίδει την αυξημένη άφιξη Τούρκων στο νησί τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα όσα του αναφέρουν εκείνοι, ότι δηλαδή «η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε την ανησυχία και τον φόβο των επιβατών να προσεγγίσουν αεροδρόμιο».

Στις 30 Ιουνίου, αλλά και την περασμένη Τετάρτη, κι ενώ η άφιξη των Τούρκων επιβατών από το Αϊβαλί βρισκόταν στο ζενίθ, η ταλαιπωρία που υπέστησαν καταγράφηκε ως πρώτο θέμα στις μεγάλες τουρκικές εφημερίδες, τη «Χουριέτ» και τη «Μιλιέτ». Αρχικά δημιουργήθηκε τεχνικό πρόβλημα με το νέο σύστημα καταχώρισης των επιβατών –όπου λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα, διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στο υπουργείο Εξωτερικών και δίνεται η σχετική άδεια για θεώρηση βίζας– με αποτέλεσμα μια διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί σε ελάχιστα λεπτά να κρατάει… ώρες! Πριν από το νέο σύστημα, η είσοδος των Τούρκων επιβατών γίνονταν χειρόγραφα και με την επίδειξη διαβατηρίου. Ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν τόσο στο τελωνείο της Χίου όσο και της Σάμου, με τον βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, τον δήμαρχο Λέσβου και την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να προχωρούν σε παρεμβάσεις για να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία.

Διακοπή ρεύματος

Το επόμενο τραγελαφικό συμβάν στη Λέσβο αποδίδεται στη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης σε όλο το νησί. Ο κ. Λαζαρής ανέφερε στην «Κ»: «Χίλια άτομα βρίσκονταν έξω στον ήλιο με τον τελευταίο να φτάνει 11 το πρωί στο λιμάνι και να βγαίνει από το τελωνείο στις 5 το απόγευμα!». Και πρόσθεσε: «Ειδικά για το θέμα της ηλεκτροδότησης, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει γεννήτρια. Το κόστος της δεν ξεπερνά τις 2.000 ευρώ. Ας το έλεγαν σε εμάς τους πράκτορες να την αγοράσουμε!».

Πάντως ο ίδιος διαπιστώνει ότι το σύστημα έχει επανέλθει. «Η ζημιά έχει γίνει για τους μετέπειτα τουρίστες. Ωστόσο, εκείνοι που τελικά κατάφεραν να ξεπεράσουν τον σκόπελο του τελωνείου μας είπαν ότι έτυχαν πολύ καλής αντιμετώπισης στη διαμονή και το φαγητό τους». Ο Παναγιώτης Παντελόπουλος, επίσης τουριστικός πράκτορας, ανέφερε στην «Κ»: «Τα παρατράγουδα ευτυχώς τελείωσαν. Ηταν σημαντική η συμπαράσταση που είχαμε από την τοπική αστυνομία κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων. Η ροή πλέον είναι πολύ καλή, δηλαδή σε 45 λεπτά μάξιμουμ περνούν από το τελωνείο τουλάχιστον 650 τουρίστες. Μπορεί να είχαμε σημαντική πτώση τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, θεωρώ όμως ότι σώθηκε η παρτίδα τον Ιούλιο».

Εφόσον οι πτήσεις τσάρτερ από την Ευρώπη σημείωσαν πτώση της τάξης του 68% τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι, οι τουριστικοί παράγοντες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην… Ανατολή. Μάλιστα επιδιώκουν την προσέλευση περισσότερων Τούρκων, καθώς, όπως μαρτυρούν με μια δόση υπερβολής, «ένας Τούρκος τουρίστας ισοδυναμεί με… πέντε Ευρωπαίους», λόγω των χρημάτων που αφήνει σε ψώνια, φαγητό και κατανάλωση, και εν αντιθέσει με τη στερεοτυπική εικόνα του Ευρωπαίου που «παραγγέλνει μια χωριάτικη και μια μπίρα».

Πρόσκληση συνεργασίας Μυτιλήνης με Αϊβαλί

Η σύνδεση Μυτιλήνης – Αϊβαλιού και η κοινή προσπάθεια των απέναντι πλευρών για μια κοινή τουριστική συνέργεια εντείνονται τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα, μάλιστα, στο συνέδριο Καινοτομίας και Ανάπτυξης που έγινε στο Επιμελητήριο Λέσβου από την Ka-business.gr ο αντιδήμαρχος στο Αϊβαλί, Οφούκ Οβάν, είχε κάνει πρόσκληση συνεργασίας: «Πρέπει να συνεργαστούμε, Αϊβαλί και Λέσβος, στον τουρισμό, όπως και στο εμπόριο. Πρέπει να κάνουμε ένα τουριστικό πακέτο τέσσερις μέρες στη Λέσβο και τρεις μέρες στο Αϊβαλί, γιατί η απόσταση είναι μικρή και σε λίγη ώρα ο τουρίστας βρίσκεται από τη Λέσβο στα παράλια της Τουρκίας. Δεν πρέπει να χάνουμε καιρό».

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια, οι Τούρκοι τουρίστες έμεναν δύο μέρες μόνο στη Λέσβο, το τελευταίο διάστημα μένουν έως και 10 μέρες, με μέσο όρο παραμονής το εξαήμερο. «Η προέλευση τον Τούρκων τουριστών αποτελεί αρκετά ικανοποιητική οικονομική ενίσχυση στη Λέσβο. Ο στόχος είναι να υπάρχει αύξηση στις διανυκτερεύσεις που πραγματοποιούν. Καθώς και να βρεθεί τρόπος να υπάρχει ανταπόκριση και στη νέα πύλη εισόδου στην Πέτρα, η οποία ακόμα δεν έχει τις προελεύσεις που ελπίζαμε, θέλει προσπάθεια», λέει στην «Κ» το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λέσβου, οικονομικός επόπτης, Νικόλας Αθανάσης, ο οποίος αναφέρεται στην πύλη που εγκαινιάστηκε την 1η Απριλίου του 2015 και έως τώρα σημειώνει μεμονωμένες επισκέψεις από σκάφη, τη στιγμή που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως γραμμή με δρομολόγιο για την τόνωση του τουρισμού σε Πέτρα και Μόλυβο.

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λέσβου, στοχεύοντας στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή του νησιού, έστειλαν πληροφοριακό υλικό (freepress) στην τουρκική γλώσσα σε επιλεγμένα επιμελητήρια της Τουρκίας (Αϊβαλί, Προύσα, Τσανάκαλε, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Αδραμύττιο, Μανίσα, Πέργαμο, κ.λπ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή