Στην τελική ευθεία το κοινό πόρισμα ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού

Στην τελική ευθεία το κοινό πόρισμα ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πανηγυρικούς τόνους θα παρουσιαστούν την προσεχή Πέμπτη οι κοινές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Η κοινή επιτροπή διαλόγου ετοιμάζει ανοιχτή συνέντευξη Τύπου για να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο –περίπου 30 σελίδων–, που αποτελεί το προϊόν δεκάδων συνεδριάσεων και διαβουλεύσεων σε μια προσπάθεια ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να βρουν κοινό τόπο για τα ανοιχτά προβλήματα της χώρας. Δεν επελέγη τυχαία η Πέμπτη για την εκδήλωση. Θα έχει προηγηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο, η οποία, εκτός απροόπτου, θα έχει αποδείξει και τον κοινό βηματισμό των δύο κομμάτων με την καταψήφιση της απλής αναλογικής. Ειδικότερα, μάλιστα, η κ. Γεννηματά θέλησε να καθυστερήσει τις ανακοινώσεις, προκειμένου να έχουν ξεπεραστεί και οι διαφωνίες που έχουν προκύψει με τη ΔΗΜΑΡ και τις άλλες κινήσεις της Δημ. Συμπαράταξης, που θεωρούν εντελώς εσφαλμένη τη μεταστροφή του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της απλής αναλογικής.

Αν κάτι ωστόσο αποκρύβουν –τουλάχιστον επισήμως– τα επιτελεία της Χαρ. Τρικούπη και της Σεβαστουπόλεως, είναι ότι τα δύσκολα για την κ. Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη αρχίζουν μετά την Πέμπτη. Οταν δηλαδή οι δυο τους θα κληθούν να συναποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους και κυρίως το πώς και το πότε θα διεξαχθεί η περιβόητη μάχη μεταξύ τους με ανοιχτή κάλπη.

Εδώ οι διαφορές των δύο αρχηγών μοιάζουν επί του παρόντος αγεφύρωτες, εξ ου και αρκετοί κρατούν μικρό καλάθι για την πολυσυζητημένη συνένωση. Η μεν κ. Γεννηματά δεν κρύβει ότι επιθυμεί να αξιοποιήσει το κείμενο της Πέμπτης ως την προγραμματική βάση του νέου σχήματος και επιθυμεί να προηγηθεί της εκλογής μια συνδιάσκεψη, με προφανή στόχο να καταδειχθεί ότι είναι αδιαμφισβήτητο φαβορί να ηγηθεί του νέου σχήματος. Εντελώς διαφορετική στρατηγική έχει ο κ. Θεοδωράκης. Οι συνεργάτες του ήδη υποβαθμίζουν τις ανακοινώσεις της Πέμπτης, θέλοντας να καταδείξουν ότι οι διαφορές του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι παραμένουν πολλές και σημαντικές. Επικαλούνται ενδεικτικά την άρνηση της Χαρ. Τρικούπη να συμφωνήσει σε ένα τολμηρό φορολογικό πλαίσιο ελάφρυνσης των επιχειρήσεων, αλλά και τον εν γένει συντηρητισμό του ΠΑΣΟΚ έναντι των ιδιωτικοποιήσεων που στηρίζει αναφανδόν το Ποτάμι.

Με δυο λόγια, αυτό που επιθυμεί ο κ. Θεοδωράκης είναι να δώσει μια πολιτική μάχη με την κ. Γεννηματά. Να καταδείξει, δηλαδή, τις διαφορές του με εκείνη και να διαμορφωθεί εκ των υστέρων το νέο σχήμα βάσει του αποτελέσματος της κάλπης. Ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιθυμούσε ιδανικά να αφομοιώσει το Ποτάμι στη ΔΗΣΥ, κάτι που δεν υπάρχει μάλλον περίπτωση να αποδεχθεί ο κ. Θεοδωράκης, εξ ου και αρκετοί πιστεύουν ότι οι δύο αρχηγοί μπορεί τελικά να μην φτάσουν ποτέ στις κάλπες και τα δύο κόμματα να παραμείνουν ως έχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή