7.900 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο στην Αυστραλία

7.900 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο στην Αυστραλία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εποχή υψηλότατης ανεργίας σε διεθνή κλίμακα και επέκτασης της μερικής και εποχικής απασχόλησης, στην Αυστραλία δημιουργούνται θέσεις εργασίας συνολικά. Στο πλαίσιο αυτών, αυξάνονται εκείνες της πλήρους απασχόλησης. Βοηθητικά στις εξελίξεις αυτές λειτούργησε το ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και οι επιχειρήσεις έχουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας της χώρας και πρόθεση να προσλάβουν προσωπικό. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 7.900, αν και οι οικονομολόγοι περίμεναν 10.000 νέες θέσεις. Ο δείκτης της ανεργίας ανήλθε στο 5,8% από το 5,7% του Μαΐου, εναρμονιζόμενος με τις προβλέψεις.

Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ενισχύθηκαν κατά 38.400, ενώ η ημιαπασχόληση μειώθηκε κατά 30.600 θέσεις. Εξίσου σημαντική εξέλιξη είναι και η τόνωση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στην εργασία από το 64,8% του πληθυσμού στο 64,9%. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει 64,8%. «Υπάρχει αναζωογόνηση στην πλήρη απασχόληση, η οποία είναι σημαντική δεδομένης της υποτονικότητας τους προηγούμενους μήνες», λέει η επικεφαλής του τμήματος παγίων εισοδημάτων και νομισματικής στρατηγικής της JPMorgan Chase, Σάλι Ολντ. «Πάντως, δεν νομίζω πως σε αυτά τα δεδομένα κρύβεται ένα σημαντικό μήνυμα για την αγορά εργασίας και, μάλιστα, εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας τον Αύγουστο – κι αυτό σημαίνει ότι μείζον θέμα παραμένει ο πληθωρισμός». Πάντως, μέσα από τα στοιχεία της απασχόλησης διαφαίνεται μία οικονομία, που έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει ανέργους μεταλλωρύχους, ενώ ιδιαίτερη ανάπτυξη εμφανίζουν κλάδοι, όπως ο κατασκευαστικός, η εκπαίδευση και ο τουρισμός. Σημειωτέον πως η ακμή του κλάδου των πρώτων υλών και της εξόρυξης υποχωρεί και οι εργαζόμενοι απολύονται. Πάντως, οι προοπτικές εταιρικών επενδύσεων είναι ασθενικές και η ενίσχυση του δολαρίου Αυστραλίας κλονίζει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT