Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικοινωνιακό σχεδιασμό και πολιτική σκοπιμότητα διακρίνουν στην κυβερνητική φιέστα για τη συνταγματική αναθεώρηση, στην πλειονότητά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Ο στόχος του κ. Τσίπρα είναι προφανής. Να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «εξωκοινοβουλευτικά παιχνίδια και προσχήματα». Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι η διαδικασία που κίνησε ο κ. Τσίπρας είναι έξω από το πλαίσιο του Συντάγματος και τον καλούν να ακολουθήσει την ενδεδειγμένη οδό. «Η κυβέρνηση έχει τους πενήντα βουλευτές που απαιτεί το Σύνταγμα. Δεν απομένει πλέον παρά να προκαλέσει την αναθεωρητική διαδικασία που αυτό προβλέπει. Τα υπόλοιπα εκ του πονηρού», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά. Ελαφρώς διαφοροποιημένη άποψη για τα πράγματα είχε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και εταίρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος εκτίμησε πως οι κυβερνητικές προτάσεις «περιέχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες θέσεις σε θετική κατεύθυνση». Και περιέγραψε ως τέτοια τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για ορισμένα θέματα «με πρωτοβουλία των πολιτών, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Για «γνωστή τακτική του συνεχούς αποπροσανατολισμού του λαού από τα πραγματικά του προβλήματα» κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη από το κόμμα, η κυβέρνηση «επιχειρεί να ντύσει με προοδευτικό περιτύλιγμα τις προτάσεις της για το Σύνταγμα, οι οποίες στοχεύουν σε περαιτέρω αντιδραστικές αλλαγές στη λειτουργία του αστικού κράτους, στο όνομα της “δημοκρατίας”, παράλληλα με την επιδίωξη ενσωμάτωσης και χειραγώγησης του λαού». Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «την ώρα που η κυβέρνηση θα στήνει σε όλη την Ελλάδα φιέστες δήθεν διαλόγου για το Σύνταγμα, θα υλοποιεί τα βάρβαρα μέτρα και θα προετοιμάζει νέο πλήγμα σε μισθούς, μεροκάματα, συνδικαλιστικές ελευθερίες και φοροληστεία του λαού». Εντονα επικριτικός ήταν και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός Συντάγματος που θα είναι «προοδευτικό και όχι γραφειοκρατικό και συντηρητικό, σαν αυτό που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας». Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε επιγραμματικά τις αλλαγές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στο Σύνταγμα με πρωτοβουλία της Βουλής. Σε αυτές, συμπεριέλαβε τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, τη δραστική μείωση των προνομίων που απολαμβάνουν τα πολιτικά πρόσωπα και την ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών.

Εκτενές επικριτικό άρθρο δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επισήμανε ότι στην πρόσφατη ελληνική ιστορία οι τελευταίες απόπειρες «λαϊκού διαλόγου» για την προώθηση συνταγματικών αλλαγών έγιναν επί χούντας. «Ο δήθεν “λαϊκός” διάλογος για το Σύνταγμα χρησιμοποιήθηκε ως θλιβερό υποκατάστατο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όταν η δικτατορία προσπάθησε δύο φορές να νομιμοποιηθεί με τα ψευδεπίγραφα “συντακτικά” δημοψηφίσματα του 1968 και του 1973. Οι παλιότεροι θυμούνται τον διάλογο με τη συμμετοχή των πολιτών που οργάνωσε η επιτροπή Μητρέλια», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή