Τι θα δείξουν τα στρες τεστ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα λεπτομερή αποτελέσματα των στρες τεστ για το 2016 θα δημοσιοποιηθούν Παρασκευή 29 Ιουλίου από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) για τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Eνωσης και έτσι θα δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των σχετικών διαφορών στις αντοχές τους. Πληροφορίες για τη βάση κεφαλαίων και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα είναι πολύτιμες στους επενδυτές και τους παράγοντες των αγορών.

Αναμένεται οι τράπεζες με την υψηλότερη βαθμολογία να παρουσιάσουν μεγαλύτερες αντοχές. Αλλά θα υπάρξουν διαφορετικές «αντιδράσεις» των τραπεζών στις πιέσεις που δέχονται από το πιο ακραίο σενάριο, όπως είναι π.χ. η υπόθεση για αντίξοες συνθήκες στον σουηδικό κλάδο των ακινήτων. Το ενεργητικό των ιταλικών τραπεζών παρουσιάζει τη χαμηλότερη ποιότητα μεταξύ των ισχυρότερων ευρωπαϊκών τραπεζών που περιλαμβάνονται στα τεστ. Εκεί θα επικεντρωθούν οι επενδυτές.

Οι τράπεζες έχουν παραδώσει όλα τα στοιχεία για τους δείκτες κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (Tier 1) με βάση τους ισολογισμούς στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015. Τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν το δικαίωμα να ενσωματώσουν μέτρα που έλαβαν για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία αναφοράς. Είναι οι αποκαλούμενοι «στατικοί προϋπολογισμοί». Στα στρες τεστ του 2014, όμως, οι τράπεζες είχαν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βάσει αυτού μπορούσαν να εξαιρεθούν από τον περιορισμό του «στατικού προϋπολογισμού», κάτι που προσέδωσε σημαντικό πλεονέκτημα σε ορισμένες τράπεζες.

Ο αριθμός των τραπεζών που υπάγονται σε στρες τεστ το 2016 έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, στις 51 από τις 123 το 2014, επειδή η ΕΒΑ επικεντρώνεται σε ένα πιο ομογενοποιημένο δείγμα από μεγαλύτερες τράπεζες, αν και η Αρχή ισχυρίζεται πως οι υπό εξέταση τράπεζες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 70% του ενεργητικού των τραπεζών στην Ευρωζώνη. Πολλές από τις τράπεζες που συμπεριλήφθηκαν στα στρες τεστ το 2014 και έχουν φέτος εξαιρεθεί από τη διαδικασία, δραστηριοποιούνται στη νότια Ευρώπη. Εξι τράπεζες εδρεύουν στην Ισπανία και πέντε στην Ιταλία από 15 που είχαν συμπεριληφθεί στα στρες τεστ του 2014 από κάθε χώρα. Στη φετινή διαδικασία δεν περιλαμβάνεται, επίσης, καμία τράπεζα από την Πορτογαλία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία ή την Κύπρο.

Τα αποτελέσματα αυτή τη φορά θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν θα κατατάσσονται σε συγκεκριμένα κριτήρια «πάνω ή κάτω από τη βάση».

Τα προηγούμενα χρόνια, οι τράπεζες δεν περνούσαν τα τεστ εάν δεν επιτύγχαναν δείκτη κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης στο 8% με βάση το βασικό σενάριο και 5,5% για το σενάριο με τις αντίξοες συνθήκες.

Στα τεστ του 2016 δεν πραγματοποιείται, επίσης, παράλληλη αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, μια ακόμη διαφορά από τα τεστ του 2014. Αυτό σημαίνει πως δεν θα γίνουν αυτόματα «κουρέματα» ή προσαρμογές στην αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων των τραπεζών. Δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα δείγμα των στρες τεστ αλλά αναμένεται πως θα ανακοινωθούν στοιχεία για τις μετοχές, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και λεπτομέρειες από την έκθεση των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα.

Ενα νέο χαρακτηριστικό των στρες τεστ είναι η υποχρεωτική αξιολόγηση πιθανών μελλοντικών ζημιών από μια ριψοκίνδυνη διοίκηση των τραπεζών. Κατά την άποψή μας, η αξιολόγηση μελλοντικών κινδύνων από την τρέχουσα διοίκηση είναι περίπλοκο εγχείρημα και θα μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα από τη δημοσιοποίηση των στρες τεστ. Επιπροσθέτως, τα στρες τεστ του 2016 παρουσιάζουν κάποιους περιορισμούς που ενισχύουν το «συντηρητικό στοιχείο» των αποτελεσμάτων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ρίσκο των αγορών, τα άνευ τόκων έσοδα και τις δαπάνες.

* Περίληψη από την έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch για τα στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή