Τουρκία: «Νεκροταφείο προδοτών» στον απόηχο του πραξικοπήματος

Τουρκία: «Νεκροταφείο προδοτών» στον απόηχο του πραξικοπήματος

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Κρυμμένο στο πίσω μέρος μιας οικοδομής που προορίζεται για καταφύγιο σκύλων στην ανατολική Κωνσταντινούπολη, υπάρχει ένας φρεσκοσκαμμένος τάφος, χωρίς όνομα και άλλα διακριτικά. Είναι ο πρώτος στο «νεκροταφείο προδοτών», που δημιουργήθηκε ειδικά για τις σορούς των εγκεφάλων του πραξικοπήματος οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην αποτυχημένη απόπειρα συνταγματικής εκτροπής στις 15 Ιουλίου.

Την εβδομάδα που ακολούθησε τα βίαια γεγονότα, οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα συστήσουν ένα κοιμητήριο ειδικά για όσους συμμετείχαν στο πραξικόπημα, ανάξιους για μια κανονική ταφή.

«Οι περαστικοί θα τους καταριούνται και δεν θα τους αφήνουν να αναπαυθούν στους τάφους τους», τόνισε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τοπμπάς. Η δημιουργία του νεκροταφείου ήρθε εν μέσω των συστηματικών πογκρόμ την επαύριο του πραξικοπήματος. Η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων εξέδωσε οδηγία, με την οποία απαγόρευσε κηδείες και δεήσεις για όσους σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Ο Αντριου Γκάρντνερ, Τούρκος ερευνητής για τη Διεθνή Αμνηστία, σχολίασε στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι τέτοιου είδους ενέργειες συμβάλλουν στη δημιουργία μιας δηλητηριώδους ατμόσφαιρας. «Πρόκειται για βασική στέρηση ατομικών δικαιωμάτων», συμπλήρωσε. Η κατασκευή του νεκροταφείου υπήρξε ταχύτατη. Μέσα σε δύο ημέρες οι εργάτες κατασκεύασαν έναν χαμηλό τοίχο. Μια ταμπέλα έχει στηθεί απ’ έξω ενημερώνοντας τους περαστικούς ότι αυτό είναι το «Νεκροταφείο προδοτών». Η μοναδική σορός έως τώρα έφτασε τη Δευτέρα και κηδεύτηκε χωρίς τελετή ή προσευχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή